Aktuális

Nem csak a mi hibánk, ha hízunk

Megvan a bizonyíték: óriási különbségek lehetnek abban, kire mennyire szaladnak fel a kilók, ha zsíros ételeket eszik.

Nem csak a mi hibánk, ha hízunkMegőrjít, ha azt látod, hogy a barátod vaníliapudingot nyalogat lefekvés előtt, és nem hízik, te pedig az este hat előtt elfogyasztott sovány vacsora ellenére is a kilóiddal küszködsz?

Egy új tanulmány igazolta, hogy joggal hibáztatjuk az „alkatunkat” az úszógumijainkért. Igaz, hogy a táplálkozásunkkal és a testmozgással nagyban befolyásolhatjuk a súlyunkat, de az, hogy mennyire hízunk el a zsíros ételektől és milyen ütemben, a génjeink befolyásolják az eredmények szerint.

600 százalékos különbség

Amerikai kutatók nyolc héten keresztül zsíros és cukros ételekkel táplálták kísérleti egerek egy csoportját. Azt tapasztalták, hogy közülük sokan egyáltalán nem szedtek magukra zsírt, mások viszont csúnyán elhíztak. Volt, amelyiknek 600 százalékkal nőtt a testzsírszázaléka! Azok az egerek, amelyek nem híztak, vagy aktívabbak lettek a nagyobb energiabeviteltől, vagy több hőt termeltek, és így égettek el több kalóriát.

„Mindenkinek van pár olyan ismerőse, aki ehet bármennyit, nem hízik. A kutatásunk igazolja, hogy nem csak az számít, mennyit eszünk, a hízásba a gének is erősen beleszólnak” – nyilatkozta a Kaliforniai Egyetemen végzett kutatás vezetője a Huffington Postnak.

Bár azt korábban is bizonyították, hogy a hízásra való hajlam örökölhető, azt most vizsgálták először, mennyire függ a génektől, hogyan reagál a szervezetünk a magas energiabevitelre. Szerencsére azt, hogy mennyi zsíros és cukros ételt fogyasztunk, nem a gének döntik el, hanem mi magunk, bár a családnak is nagy szerepe lehet benne.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top