Aktuális

Hogyan lehet jó élmény a szülés?

Geréb Ágnes ismét bíróság elé állt a héten – persze Somának is megvan az ügyről a saját véleménye.

A hír: A héten megkezdődött Geréb Ágnes újabb büntetőperének tárgyalása, a szülész-nőgyógyászt felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítással, kuruzslással és háromrendbeli, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolják otthon szülések kapcsán. Geréb Ágnest 2010. október 5-én egy szülési komplikáció során vette őrizetbe a rendőrség, két éve házi őrizetben van. Ügyvédje kezdeményezte, hogy kényszerintézkedését legalább egy fokkal enyhítsék, de a bíróság ezt nem engedélyezte. A szülésznő a köztársasági elnökhöz fordult kegyelemért, erről a per után születik majd döntés, a következő tárgyalás február 19-én lesz.

Idegesít a kollégád? Neked kell változtatnod!Soma véleménye: Számomra a XX. század legabszurdabb, legelképesztőbb, legképtelenebb, és közben sajnos valóban igaz vétke, hogy a férfiak elvették a nőktől a háborítatlan szüléshez való jogot, hogy eljutottunk oda, hogy nők tömege kérdőjelezi meg a legősibb képességét: a szülést.
Geréb Ágnes története egy olyan alapvető problémára hívta fel a figyelmet, amiről most már nem lehet nem beszélni. Rajtunk a világ szeme, a szüléshez való itthoni hozzáállás miatt úgy beszélnek rólunk, mint a világ egyik legelmaradottabb országáról. Tanulságos meghallgatni, mit mond az itthon történtekről, egyáltalán a szülésről Ina May Gaskin, a világ egyik leghíresebb bábája, a modern bábai szakma nemzetközi nagykövete, a „Right Livelihood” alternatív Nobel-díj 2011-es kitüntetettje, aki az Egyesült Államokban bábaként orvosokat tanít:
„El sem tudnék képzelni nagyobb különbséget a háborítatlan szüléshez való hozzáállásban a között, ami Amerikában és Magyarországon van. Azt hiszem, Geréb Ágnes az, akit kijelöltek arra, hogy megbüntessék, és ezzel mindenkit figyelmeztessenek: meg ne próbáld! Engem gyakran hívnak meg orvosi egyetemekre, tanítok szakmai képzésben részt vevő orvosokat, új technikákat mutattam be, melyeket tiszteletben tartanak, és orvosi könyvekben szerepelnek.”

Ez igen, így kell csinálni! Hol volt itt valaha olyan alázat, bölcsesség, hogy a nőktől, dúláktól, bábáktól tanuljanak az egyetemeken? Hát nem nonszensz?! Hogy juthattunk el idáig??
A hatvanas évek óta óriási szakirodalma van a prenatális és perinatális (a várandósság és szülést követő) időszak jelentőségének. Orvosok, pszichológusok, gondolkodók sora bizonyította be, hogy a várandósság, a megszületés és az utána következő időszak az egész életutat, személyiséget meghatározza. János Péter (a hazai Kineziológiai Szakszövetség Elnöke) több ezer ember kineziológiai tesztelése során azt állapította meg, hogy a minket ért alaptraumák között második helyen állnak a megszületésünk során megéltek.

„Azt gondolom, ha egy kormány megpróbálja ellehetetleníteni az otthon szülést (megjegyzem, nem az otthon szülés a lényeg, hanem a HÁBORÍTATLAN, AZAZ TERMÉSZETES LEFOLYÁSÚ SZÜLÉS pártolása), akkor meggátolja annak a folyamatnak a visszafogását, mellyel számos országban találkoztam: túl sok technológia, túl sok császármetszés, túl sok megindított szülés – írja Gaskin. – Ez oda vezet, ahova Brazília, Mexikó, Dél-Korea, Chile, Thaiföld jutott, ahol olyan sok a császármetszés, hogy egy kezdő orvos számára kizárt, hogy végigkövethessen egy háborítatlan, természetes szülést. Ha soha nem lát ilyet, azt gondolhatja, hogy a nők teste nagyon gyengén van megtervezve. Egyre korábban és korábban avatkozik be, túlságosan fél ahhoz, hogy valami valódit engedjen megtörténni.” (Megjegyzem: ez a félelem ott lesz a megszülető gyermekben.)
És még valami! Ne felejtsük el, hogy nem vagyunk Istenek, mindenhatók! Vagy olyan, hogy sors… Úgy látszik, Geréb Ágnesnek ez volt a sorsa, hogy a tragédiáján keresztül végre beszéljünk arról a szörnyűségről, ami évtizedek óta folyik: a testet a lélektől szétválasztó szülésről, amin ha nem változtatunk, a jövő generációk esélyét csökkentjük a lelki békére, biztonságra, az ősbizalom megtartására.
Végezetül egy kis biztatás azoknak, akik elhiszik azt, hogy a bennünk levő ősi tudás bárki számára elérhető. Van választásunk.
Ismét hangsúlyozom, nem az otthon szülést pártolom, hanem azt, hogy ahelyett, hogy koncepciózusan elveszik a nőktől (tanulságos, asszonytársaim, ezek szerint el lehet venni…) a természetes szüléshez való jogot, ahelyett vissza kellene adni! Ez a pillanatnyi hatalmat leszámítva valamennyiőnk érdeke. Hogy mért mondom ezt? Azért, mert az ősbizalomban sérült ember szorongó, a szorongó pedig manipulálható.

Idegesít a kollégád? Neked kell változtatnod!Segítsetek nélkülöző családokon!
Nagyszabású adománygyűjtés lesz december 10-én, hétfőn Budapesten, a Montevideo u. 9.-ben, a Nők Lapja Café szerkesztőségének épületében.

Soma várja adományaitokat, melyeket nehéz körülmények között élő borsodi családok kapnak meg.
Kérünk titeket, hogy ha bármit tudtok hozni, ami hasznos lehet, a ruhától a tartós élelmiszeren át a kézimunka-alapanyagokig, akkor tegyétek meg, és mi személyesen visszük el a nélkülözőknek. A részleteket elolvashatjátok ITT.

Gyertek!!!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top