Aktuális

20 éves az SMS

Eredetileg nem személyek közötti kommunikációra szánták.
Te hány éve pötyögsz?
Te hány éve pötyögsz?

Pontosan 20 évvel ezelőtt, 1992. december 3-án küldték el az első SMS-t. Neil Papworth angol mérnök-informatikus még számítógépről adta fel az üzenetet, mely Richard Jarvis, az egyik brit távközlési cég igazgatójának Orbitel 901-es mobilkészülékére érkezett a következő szöveggel: Boldog karácsonyt!

Az SMS-t eredetileg csak arra szánták volna, hogy a hangpostára érkező üzenetekről értesítse a felhasználókat, ám végül a személyek közti kommunikáció egyik mérföldköve lett.

Az első SMS-szolgáltatást már 1993-ban elindította a brit Cellnet, ám éveknek kellett még eltelniük, hogy az üzenetküldés ezen formája igazán népszerűvé váljon. Meghatározó lépést jelentett a kilencvenes évek második felében a feltöltőkártyás előfizetések megjelenése, melyekkel tömegek számára vált elérhetővé a mobiltelefon, és ezzel együtt az SMS-szolgáltatás is.

Napjainkra az okostelefonok elterjedésével az SMS számos vetélytársat kapott, ezek közül is a legjelentősebbek a közösségi oldalak üzenetküldő szolgáltatásai. Ugyanakkor tény, hogy jelenleg a Föld népességének kétharmada esemesezik rendszeresen, és egy évben, világszinten közel 10 trillió szöveges üzenetet küldünk.

Te emlékszel az első SMS-edre?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top