Aktuális

Miért lehet kasszasiker egy vámpíros történet?

Már most minden idők kilencedik legnézettebb mozija az új Twilight-film. Soma különvéleménye.

A hír: Az Alkonyat-rajongók világszerte megtöltötték a mozikat. Az Alkonyat – Hajnalhasadás II. rész című befejező epizódra 341 millió dollárért (76 milliárd forintért) keltek el a jegyek az Egyesült Államokban és a tengerentúlon. Magyarországon több mint 133 ezren nézték meg a filmet a nyitó hétvégén. Ezzel Magyarországon a minden idők legnagyobb bevételeit tartalmazó filmek listáján a 9. helyre került, maga mögé utasítva a Star Wars II. rész – A klónok támadása és A Gyűrűk Ura – A két torony 2003-as eredményeit.

Miért lehet kasszasiker egy vámpíros történet?Soma véleménye: Pár éve készítettem egy interjút Hankiss Elemérrel, az ismert szociológussal, aki elmesélte, hogy három éven át tanulmányozott bulvárújságokat abból a célból, hogy megvizsgálja, mi a legtöbbször visszatérő téma. Vagyis mi az, ami a leginkább izgatja, foglalkoztatja  az embereket. No, mit gondoltok, mi az?
Magasabbról érdemes nézni, egyfajta általánosító, összefoglaló fogalmat keresve.
A HALÁL. Vagyis valaminek a vége. A kapcsolat vége, a karrier vége, a kövérség vége (lefogyott), a soványság vége (meghízott), a siker vége (meg- vagy lebukott), egy korszak vége, a klasszikus „rút kiskacsa”-sztorik, pl. Tabáni István, a teremőrből lett rajongott énekes vagy Susan Boyle, de sorolhatnám a tehetségkutató műsorok hasonló történeteit, amelyek által megélhetik a nézők azt, hogy véget ér egy korszak, és egy másik kezdődik el, vagyis tudattalanul megélhetik ezáltal az emberiség legnagyobb ősfélelmét: a halált.
A vámpíros történetek még árnyaltabbak, hiszen a vámpír harapása után nem a megszokott fizikai halál jön, hanem egy speciális átalakulás. Az emberből vámpír lesz.
És annak, hogy ez a téma ennyire népszerű jelen korunkban, véleményem szerint a két fő oka a következő.

1. Rengeteg az energiavámpír.

Egyre inkább minden (minden szinten) az energiáért folyó harcról szól. (És egyre többen vannak azok, akik tudják: minden energia.) Azok az emberek, akik még nem ébredtek rá arra, hogy nem kívülről kell várni a változást, hanem belülről elindítani, és hogy valamennyiőnkben elképesztő teremtőerők lakoznak, azok az alacsonyabb szintű energiapótlásra vannak ráállva. Konkrétan hatalmi drámákon, játszmákon keresztül egymás energiáit csapolják, népszerű kifejezéssel élve: ők az energiavámpírok. (Abszolút lehet érezni, mely emberek azok, akik mellett töltődünk, és melyek azok, akiknek a társaságában lezuhan az energiaszintünk, vagyis enerváltabbak leszünk.)

2. Új korszak kapujában állunk, amiben az ember maga is átalakul.

Paradigmaváltásban vagyunk. Sokan ezt szó szerint értelmezik, és rettegnek a világvége eljövetelétől. Pedig a világvége már itt van.
Évekkel ezelőtt elkezdődött, és minden nap tart. Új fizika van, új biológia, új medicina, új kézművesség, új egyensúly… És igen. Bizonyos szempontból ÚJ EMBER van születőben. Korszakváltásban vagyunk. Akik elkezdenek a szellemi-lelki dimenziók fele nyitni, azok egészen másképpen fognak működni, élni, mint azok, akik benne ragadnak az anyagban. Már most láthatóan elkezdett szétválni ezeknek az embereknek az élete. Bizonyos szempontból ez legalább akkora különbség ember és ember között, mint ember és vámpír, vámpír és vérfarkas között.

Milyen szimbolikus az, hogy a vámpírok elégnek a napon, csak a nap tudja elpusztítani őket. Vagyis a tudás, a fény, a megvilágosodás, azaz a meg- és belátás. Rá- és felébredés.
Minden mozi, mese bekerül a lélek mélyére, és ott dolgozik, hat tovább.
Nem csoda, hogy ez a vámpíros téma egyre aktuálisabb.

Nem dolgozunk a szombati munkanapokon?

„Még a lábfejünk is legyen tökéletes?!”

„Te kimutatod a szereteted, vagy csak elvárod?”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top