Aktuális

Krémkészítés házilag

A "do it yourself" – "csináld magad!" virágkorát éli. Saját készítésű lakásdekorációk, bútorfelújítás, ruhák, kiegészítők és még sorolhatnánk. Ám van egy terület, amelyre biztos, hogy sokan nem gondoltak még, mégpedig a saját készítésű kozmetikumoké!

A kencék és krémek előállítása egyáltalán nem bonyolult, egy kis alapképzéssel mindenki könnyedén elsajátíthatja a fogásokat, és amellett, hogy száz százalékig biztos lehet az összetevőket illetően, jelentős összegeket is megspórolhat hosszú távon.

Egy kis kémiaóra

Krémkészítés házilag Előadásra érkezem reggel dr. Torma Viktória és Csikós Veronika „Kencesulijába”, ahol két napig a házi krémkészítés rejtelmeiben fogok alaposan elmélyedni. Az előadás tényleg könnyű és közérthető, mert ha én megértem, akkor mindenki más is, ezt garantálhatom. Nagyjából egy óra alatt megismerkedünk a krémkészítésnél használt főbb alapanyagokkal és működési mechanizmusukkal, és még a kicsit bonyolultabb folyamatokat is egyszerűen magyarázza el Viktória, aki vegyész. Sokan vagyunk, a csapat nagy részét természetgyógyászok teszik ki, akik tudásukat és szolgáltatásaikat kívánják bővíteni a házi készítésű krémekkel, gyógykencékkel – mert a második napon ezekről is tanulni fogunk. De a résztvevők között akad kozmetikus és gyakorló édesanya is, aki a gyermekápolásban szeretné kiváltani a gyári készítményeket saját készítésűekkel.

Felelős vagy magadért

Az elméleti bevezető után bevetjük magunkat a tankonyhába. Rácsodálkozom, de megnyugvással tölt el, hogy nem egy high-tech környezetben fogunk krémeket készíteni, hanem ez a konyha pont olyan, mint otthon az enyém, csak a polcok roskadoznak a sok hozzávalótól. Nincs megállás, kis csoportokban megy a mérés, melegítés, kutyulás. Lacival, a tanfolyam egyetlen férfi résztvevőjével kerülök párba.
– A feleségem kozmetikus, de sajnos ő most nem ért rá – meséli, miközben épp 24,5 gramm sheavajat próbálunk a mérőedénybe morzsolni. – Multiban dolgoztam hosszú ideig, de aztán úgy éreztem, elég, inkább a saját családi vállalkozásomat szeretném fejleszteni. Egyáltalán nem bánom, sőt nagyon élvezem! – mondja lelkesen, miközben pipettával újabb hozzávalót porcióz a mérőedénybe.

Szeretettel készül

Laci pontosan mér, egyes kencéknél nagyon fontosak az arányok. Közben Vikit, a tanfolyamvezetőt faggatom:
– Ez a sheás krém száraz bőrre való?
– Ki kell próbálni! Meg kell tapasztalni, a te bőrödnek mi a jó. Hiába kötném az ebet a karóhoz, a természetes kozmetikumoknál nem úgy van, mint ahogy a gyári készítésűeknél megszoktuk, hogy ráírják a dobozára az útmutatót. A természetes kozmetika alapfilozófiája, hogy felelősséget vállalsz magadért – mondja Viki. – Próbálkozni kell, és a bőr meg fogja mutatni, mire van szüksége.
Tovább sürgölődünk a konyhában, készülnek a krémek, sminklemosók, sarokbalzsamok, fogkrémek, ajakápolók, a társaság egyre felszabadultabb, élvezi az alkotást. Egy nappali krémnél új párt kapok, Gabi egy kistérség-fejlesztő program keretében vesz részt a foglalkozáson, mélyszegénységben élőkkel próbálja megismertetni az olcsóbb, környezettudatosabb praktikákat:
– Újabb és újabb természetes megoldásokat szeretnénk elsajátítani, hogy átadhassuk a tudást. Jó lenne, ha megjön a segély, az emberek nem a boltba rohannának a legdrágább mosóporért.
Vizes fázis, zsíros fázis, emulgeálószerek – értelmet nyernek a szavak, és mire az első modul végére érünk, már mindenki biztonsággal kezeli az alapanyagokat. A kész krémeket tubusokba, tégelyekbe porciózzuk, és a délelőtt végére takaros pakkal rendelkezünk. Viki társa, Veronika közben bőszen adminisztrál:
– Szappankészítéssel kezdte Viki, aki egyébként elektrokémiával foglalkozott és az aranyrészecskék elektromos vizsgálata volt a szakterülete. Amikor kinőtte magát a „szappanvállalkozás”, szükség volt egy szervezettebb formára. Ekkor keresett meg engem. Egyben tartom a cég adminisztrációját, szervezem a tanfolyamokat.
Este kipakolom otthon a kincseimet, és csak úgy találomra kipróbálok egy-két arckrémet, szemránckrémet. Az arckrémnél eszembe jut, hogy Gabi csoporttársam mekkora odafigyeléssel és szeretettel keverte, és ettől valahogy még jobb érzés magamra kenni.

 Étcsokis ajakápoló
• 1 gramm méhviasz
• 4 gramm pálmavaj
• 1 gramm olívaolaj
• 1 gramm étcsokoládé
A méhviaszt tépkedjük apró darabokra, majd az összes hozzávalót tegyük egy fertőtlenített edénybe, és vízfürdőben olvasszuk meg. Ha megdermedt, már használhatjuk is! Ha pedig megjött a kedvünk a krémkészítéshez, íme pár hely, ahol elsajátíthatjuk a fortélyokat:
http://hazikence.hu/, http://www.messzelato.hu/

Gyógyító krémek

Másnap reggel olyan izgalommal és tudásvággyal telve érkezem a gyógyító kencés tanfolyamra, mint egy kisiskolás.
– Ez az egyik legkedveltebb tanfolyam – meséli Viki. – Egyre többen gondolják, hogy természetes anyagokkal, házi készítésű szerrel is jó eredményt lehet elérni.
Krémek ekcémára, gombás betegségekre, pszoriázisra, izomlazítók, gyerekeknek köhögéscsillapítók, krémek ízületi bántalmakra – ez lesz a mai lecke. A technika megegyezik a tegnapival, csak az alapkrémekhez illóolajok, gyógynövények kerülnek megfelelő arányban. Csapatunk egyre magabiztosabb, jó hangulatban készülnek a csodaszerek, amelyeket pár esetben könnyű összehasonlítanom bolti megfelelőjükkel: sem állagra, sem illatra nem maradnak le – és mint később, a használat során kiderül –, hatékonyságban sem.
– Növekszik az igény a természetes és biokozmetikumokra, de ezek az átlagfizetéshez képest sokszor nagyon drágák. Ha valaki kipróbálja a házi készítésű kencét, töredék áron állíthatja elő saját magának a hatékony kozmetikumot – teszi hozzá Viki. A tanfolyam véget ér, újabb kis tégelyekkel felpakolva hagyom el a tankonyhát.
Lelkes vagyok, csak ilyen kozmetikumot szeretnék használni. Döntésemet a krémekkel kapcsolatos gyakorlati tapasztalataim tovább erősítik. Két nap múlva ugyanis, amikor belenézek a tükörbe, a szemem környékén virító két erősebb szarkalábnak nyomát sem találom. Azonnal fel is hívom Vikit:
– Hol vannak a ráncaim?!
– A lenmagossal kented? – kérdezi.
– Igen!
Egyáltalán nem lepődik meg:
– Ja, a lenmag tud ilyet.

Malek Miklós: „Mentem, amerre a szívem húzott”Cikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból:

 Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top