Aktuális

Gyurta Dániel-interjú

Tíz kérdés rovatunkban a népszerű úszót faggattuk.

1. Ha újraélhetné élete egyetlen pillanatát, melyik lenne az?
Hmmm… Talán amikor a kétszáz méteres mellúszás olimpiai döntőjében a beérkezést követően megpillantottam az eredményjelző táblát!

2. Sokan sokfélét írtak, mondtak már önről. Ki volt az, aki a legjobban elkapta az ön lényegét?
Lehetek őszinte? Nem olvasom el a rólam alkotott véleményeket.

Gyurta Dániel-interjú

3. Mi volt élete legfájdalmasabb élménye?
A 2006-os budapesti Eb-n esélyesként indultam, de végül tizenegyedikként zártam a mezőnyt. Ez volt életem első olyan versenye, amikor nagy volt a tét, és hazai közönség előtt úsztam. Nagy nyomás volt rajtam. Ma már tompult ez a rossz emlék, mert 2010-ben pont ugyanitt tudtam bizonyítani: új Eb-csúccsal győztem…

4. Mi az a tulajdonság, amit leginkább kedvel a másik nemben?
Az őszinteséget emelném ki elsőnek, amellett hogy a kitartást, a kedvességet, a megértést is kedvelem a lányokban. Az őszinteség azonban olyan tulajdonság, ami számomra a legfontosabb. Két ember között egy jól működő kapcsolatban százszázalékos a bizalom, de ha ez hiányzik, az nagyon sokat rombolhat. Lehet, hogy kellemetlen megmondani valamit, de számomra az őszinteség nemhogy problémát nem okoz, hanem ezt várom el…

5. Kinek a tehetségét irigyli legjobban?
Nem irigylem senki tehetségét, inkább elismerem azt.

 Névjegy
• Olimpiai arany- és  ezüstérmes, kétszeres világ- és Európa-bajnok magyar úszó. Budapesten született 1989. május 4-én.
• Már 13 évesen ő tartotta 200 méteren a 16 éves korosztály országos csúcsát.
• A 2012-es olimpián 200 méteres mellúszásban világ-, olimpiai és európai csúcsot úszott. Olimpiai aranyérméről másolatot készíttetett, melyet eljuttatott az általa tisztelt, 2012 tavaszán elhunyt mellúszó társa, Alexander Dale Oen családjának, így tisztelegve a kiváló versenyző emléke előtt.
• Budapest díszpolgára.

6. Melyik a kedvenc könyve és miért?
Az Éhezők viadala. Amikor moziba jártam a barátaimmal, sokszor láttuk a filmajánlóját, és azt is sokan mondták már előre, hogy jó lesz. Amint tudtam, elmentem a vetítésre. Az az igazság, hogy most először történt, hogy előbb néztem meg valamit, mint hogy olvastam volna. Nálam ez fordítva szokott lenni. Aztán megvettem a regényt, mert még kíváncsibb lettem, és olyan lebilincselő volt, hogy ezt a könyvet tettem le a legnehezebben olvasás során, annak ellenére, hogy a sztorit már ismertem.

7. Mi az a téma, ami a leginkább idegesíti, amiről nem szeret beszélni?
Nem vagyok ideges természetű ember. A magánjellegű témákat szoktam inkább kerülni. A magánszférámat szeretem megtartani magamnak.

8. Mi a legértékesebb tulajdona?
A dédszüleim sport- és egyéb tárgyai. Dédnagyapám a 4×1500 méteres futóváltó tagja volt, és olimpiai kerettag. Csakhogy jött a második világháború, és a verseny elmaradt… Így is számos érem, oklevél, plakát maradt rám. No és a futócipője, futófelszerelések… Ezek igazi kincsek a számomra, nagy becsben tartom őket, az eszmei értékük felbecsülhetetlen!

9. Hová költözne el legszívesebben és miért?
Jelenleg nem költöznék sehová, szeretek Magyarországon és a harmadik kerületben élni.

10. Mit csinál legszívesebben olyankor, amikor nem kell csinálnia semmit?
Olvasok, a barátaimmal vagyok. De nagyon sokszor nézek sportot is a televízióban. Minden sportágat kedvelek, teniszt, labdajátékokat, ugyanakkor nagy Forma–1-rajongó vagyok. A 2000-es évek óta vallom magam Alonso-szurkolónak, most is kívánom neki, hogy a 3. világbajnoki címét is megkapja! Erre nagy esélye van, hiszen Vettel és közötte fog eldőlni az első hely.

+1 Ha más hivatást kellene választania, mi lenne az?
Talán az autóversenyzés, autósport. Imádok vezetni, de a jármű rendszere, felépítése, működése is érdekel. Négy éve Hondát használok, nagyon elégedett vagyok a márkával. Kissé paradox, de ha beleülök, egyből kikapcsol és fel is pörget az autózás.

 

Cikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból:

Malek Miklós: „Mentem, amerre a szívem húzott”

 Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top