Aktuális

10 cseles kérdés az állásinterjún

Egy állásinterjún szinte mindig elhangoznak a "tipikus" kérdések, melyekre érdemes előre felkészülni, hogy rögtönzés helyett magabiztos válaszokkal reagálj.
Legyenek kész válaszaid!

Az állásinterjú kicsit olyan, mint egy színpadi fellépés, bár valóban nem könnyű szerep, amikor önmagadat kell képviselni. Miközben épp azon ügyködsz, hogy meggyőzd a leendő főnöködet arról, hogy te vagy az ideális jelölt a százötven jelentkezőből, nem biztos, hogy jól jönnek a váratlan kérdések. Készülj fel tudatosan, hogy ne tudjanak zavarba hozni!

1. Miért jöttél el az előző munkahelyedről?

Kellemetlen kérdéssel indítanak? Meglehet. Nagy sóhaj helyett azonban maradj higgadt, és tárgyilagosan fogalmazd meg a tényállást. Még akkor se becsméreld indulatosan az előző munkahelyedet vagy főnöködet, ha úgy érzed, hogy igazságtalanul bántak veled. A személyes konfliktusokkal mindig nagyon óvatosan bánj, mert könnyen olyannak tűnhetsz, aki nem tud jól kijönni a munkatársakkal, beilleszkedni egy csapatba, konfliktust kezelni vagy alkalmazkodni: mind rossz pontok az új munkáltató szemében. A legjobb válasz, hogy „átszervezés miatt megszűnt a pozícióm” – már ha ilyesmi történt.

2. Mi tetszett meg az álláshirdetésben?

Itt arra kíváncsiak, hogy mennyire vágysz őszintén erre az állásra, hogy vajon céltudatosan küldted-e el a céghez az önéletrajzodat, mert valóban egy ilyen pozícióban tudod elképzelni magad, vagy csak úgy próbaképp, spontán küldözgeted mindenhová a CV-det, mert kell egy munka. Fontos, hogy lássák, valóban úgy érzed, hogy az általuk kínált állás neked való, olyan, amit majd szívesen végzel. Beszélj a cégről is: miért éppen őket választottad. Itt mindenképp fogalmazz meg néhány számodra értékes pozitívumot a céggel kapcsolatosan.

Legyenek kész válaszaid!

3. Mi motivál a legjobban?

Először is térképezd fel önmagadat, keresd meg a valódi válaszokat, majd nézd meg a pozíciót, és vesd össze a kettőt, remélhetően lesz egyezés. Ha önálló munkavégzést várnak, említsd meg, hogy szereted, ha egy projektet az elejétől a végéig te menedzselhetsz, mert számodra fontos, hogy egyben lásd a dolgokat és végigkövethesd a munkafolyamatokat. Ha csapatjátékost keresnek, akkor arról beszélj, hogy milyen fontos számodra, hogy emberekkel dolgozz együtt, szereted, ha közösen dolgozhatsz másokkal, mert akkor mindenki hozzáadhatja a magáét a végeredményhez. A motivációd mindenképp harmonizáljon az adott munkakörrel, és ezt fogalmazd is meg.  Ne tégy rá egy lapáttal; csak az működik, aminek őszinte alapja van. Ha nagyon más személyiség vagy, mint amit keresnek, inkább keress te is tovább.

4. Mire vagy a legbüszkébb az eddigi munkáid során?

Minden munkaadó sikeres, kompetens embereket szeret alkalmazni, ha semmi nem jut eszedbe a sikereid közül, az nem túl megnyerő. Itt szintén a jelenleg megpályázott pozíciót vedd alapul, és azokra a szituációkra helyezd a hangsúlyt, amikor olyan tulajdonságodat használtad sikerrel, amelyekre az új helyen is szükség lehet. Ha feltüntették az álláshirdetésben, hogy fontos a kreativitás, innovatív gondolkodás, akkor mesélj arról, hogy milyen új ötleteket sikerült megvalósítanod az előző munkahelyeden. Ha ügyfélkapcsolati munkára jelentkezel, akkor említs meg egy olyan szituációt, amikor a türelmeddel és jó kommunikációs készségeddel sikerült egy dühös, kellemetlen ügyfelet kezelned úgy, hogy a végén elégedetten távozott.

5. Milyen pozitív tulajdonságaid vannak?

Egyszerűnek tűnő kérdés, mégis sokan leblokkolnak, amikor magukról kell jó dolgokat mesélni. Fogj egy papírt és írd össze az interjú előtt a pozitív tulajdonságaidat, majd azokat említsd meg, melyek a jelenlegi pozícióhoz is hasznosak. Ha asszisztensi munkakörre jelentkezel, akkor említsd meg a pontosságot, precizitást, megbízhatóságot, vagy akár az alkalmazkodóképességedet. Ha a munkád során ügyfelekkel leszel kapcsolatban, akkor a jó kommunikációs készség, illetve a béketűrés jó pontnak számítanak.

6. Milyen tulajdonságaidon szeretnél változtatLegyenek kész válaszaid! ni?

Ez a finoman megfogalmazott kérdés valójában a rossz tulajdonságaidról érdeklődik. Fontos itt is az őszinteség, de azért vigyázz, nehogy túl negatív színben tüntesd fel magad. Figyelj tudatosan arra, hogy mit válaszolsz. Ha egy olyan munkakörre jelentkezel, ahol nagy a nyomás, a pörgés, akkor nem biztos, hogy jó, ha azt említed meg, hogy szeretnéd jobban beosztani az idődet, mert sokszor elúszol a munkáddal.

7. Meséld el, hogyan oldottál meg egy problémát?

A válaszodból először is kiderül, hogy mi jelent számodra egyáltalán problémát. Személyes jellegű konfliktus helyett jobb, ha szakmai jellegű példát hozol fel, mert ebből azt látják, hogy számodra nagyon fontos, hogy jól végezd a munkádat. Ezzel a kérdéssel azt is igyekeznek megfigyelni, hogyan kezeled az indulataidat, éppen ezért fontos, hogy higgadtan beszélj az esetről. Sőt a válaszodból még azt is leszűrik, hogyan tudsz problémát kezelni, megoldani. Képes vagy-e konfliktus esetén olyan kompromisszumos megoldást találni, ami mindenkinek jó.

8. Miért te vagy az ideális jelölt?

Tipikus kérdés, ami szinte minden állásinterjún elhangzik. Ettől a kérdéstől sem kell zavarba jönni, hiszen általában csak azt várják tőled, hogy összefüggően beszélj magadról. Nem kell új dolgokat mondani, elég, ha a pozitívumokra kihegyezve összefoglalod az eddigieket. Sorold fel a releváns tapasztalatodat, a sikereidet, és azokat a pozitív tulajdonságaidat, melyek a pozíció szempontjából fontosak. Vedd elő újra a hirdetést, és az ott megadott elvárásokkal összhangban készülj fel a beszélgetésre.

9. Mit tudsz a cégünkről?

Erre a kérdésre is biztosan számíthatsz, éppen ezért mindenképp alaposan nézd meg a cég weboldalát, mielőtt interjúra mész. Hasznos lehet az is, ha a vállalati kultúráról találsz valamit, vagy esetleg egy díjról, amit a cég kapott. Bármilyen információ megemlítése általánosan emeli az értékedet, hiszen a tájékozottság jó benyomást kelt, és nem utolsósorban azt sugallja, hogy alapos és lelkiismeretes vagy, aki komolyan veszi a munkáját, a feladatait.

10. Van kérdésed?

Ha nincs kérdésed, akkor érdektelennek tűnhetsz az interjúztató szemében, ezért mindenképp tegyél fel pár kérdést, amikor felajánlják ezt a lehetőséget. Olyan dolgokkal készülj, melyek témába vágnak, amiből látják, hogy érdekel a munkakör, hogy továbbgondoltad a folyamatokat, keresed az összefüggéseket. Minden munkaadó szeretik az olyan jelöltet, aki gondolkozik és érdeklődő.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top