Aktuális

12 éves diák lett a fejszámolóbajnok

Tudnál gyököt vonni a 7 533 198 436-os számból? És fejben? Egy német tinédzsernek 14 másodpercébe kerül.

12 éves diák lett a fejszámolóbajnokFejszámoló-világbajnokságot rendeztek a hétvégén a németországi Münsterben, és bár a magyar diákok hagyományosan verik a világot matekban, ezúttal győzött a hazai pálya: mind a 8–12 éves, mind a 13–17 éves korosztályban német tinédzser nyert – mindketten fiúk (sakkversenyeken és matekolimpiákon is többségben vannak, bár akadnak zseniális lányok ebben a műfajban is).
Hihetetlen teljesítmény, amit a 12 éves Martin Drees és a 17 éves Andreas Berger mutatott (utóbbi már harmadszor lett világbajnok a korosztályában).

A versenyzőknek két óra alatt 43 oldalnyi matekfeladatot kellett fejben megoldani. Ezek között akadt törtekkel való művelet, gyökvonás, többjegyű számokkal való számolás… elképesztő.

Berger egyik feladata például az volt, hogy a 7 533 198 436-os számból gyököt vonjon számológép és papír használata nélkül. A választ – 86 794 – 14 másodperc alatt adta meg

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top