Aktuális

Hétvégén már tél lesz

Hálásak voltunk a csodás október végi nyárért – pláne, hogy hosszú hétvégénk volt. Most mégis kicsit meg vagyunk sértődve, hogy jön a tél, ráadásul havas esővel, hóval, faggyal – már pénteken.

Szombaton az ország déli felében még több helyen 25 fok körül alakult a csúcshőmérséklet (ami szép teljesítmény egy októberi naptól), sőt a napi melegrekord is megdőlt Körösszakálon.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat közlése szerint a térségünk fölött elhelyezkedő anticiklont kezdetben még meleg levegő töltötte ki, ennek és a napsütésnek köszönhettük az augusztus közepének, végének megfelelő hőmérsékleti értékeket. A pénteken érkező hidegfronttal viszont több hullámban sarkvidéki eredetű levegő éri el térségünket. Az esőt az északról érkezett hideg levegővel egyre inkább havas eső, majd hó váltja fel.

Hétvégén már tél lesz

A városokban arra ne számítsunk, hogy megmarad a hó, de a magasabb dombok, hegyek egy része „vasárnapra jó eséllyel fehér lepelbe burkolózhat” – fogalmazott az OMSZ.
Idén eddig mínusz 3 fok volt a legalacsonyabb hőmérséklet, a jövő hét elején azonban ennél hidegebbre lehet számítani. Ideje felszerelni a téli gumikat és vízteleníteni a kerti csapokat!
Csütörtökön 12–17 fok lesz, pénteken 10–18, ám szombaton lesz, ahol már csak 3 fokos „maximum” várható, vasárnap pedig sehol nem lesz több 7 foknál.

„Szombaton még melegfronti hatás érvényesül, vasárnap viszont már hidegfronti, ami nagyon megterheli  a szervezetet – mondja Bánhegyi Marianna, a Meteoklinika  meteogyógyásza. – Leginkább a szív- és érrendszeri betegséggel küzdőkét, de az egészségesek is megérzik a lehűlést. Egyénenként változók a tünetek, de gyakran agresszívebbé, türelmetlenebbeké, ingerültebbekké válunk – a közlekedésben érdemes ezt figyelembe venni. A betegesebbek ilyenkor ne egyenek megterhelő ételeket, egy kis galagonyatea viszont jót tesz. Az iskolásoknál szerencsére kezdődik az őszi szünet, de rájuk is intenzíven hat a hidegfront. A kisebbeknél magatartászavarok adódhatnak. Nekik gyógyteák nem adhatók, de almahéjból főzhetünk teát citrommal, fahéjjal vagy mézzel, ez nagyon nyugtató.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top