Aktuális

A fiatalok kétharmada munkanélküli

Hát sajnos ebben is az élbolyban vagyunk (bár attól függ, honnan nézzük): Magyarország azon uniós tagállamok között van, amelyekben a legelterjettebb a fiatalkori munkanélküliség.

Az Eurofound uniós szervezet adatai szerint jelenleg uniószerte 14 millióan vannak állás, illetve képzettség nélkül a 15–29 év közötti korosztályból. Ez azt jelenti, hogy a fiataloknak mindössze harmada dolgozik, ami minden idők legalacsonyabb száma – ráadásul csökkenő a tendencia a válság nyomán.

A fiatalok kétharmada munkanélküli

Persze nem mindegy, hogy hova születik valaki: miközben Hollandiában és Luxemburgban csak 7 százalék a fiatal munkanélküliek aránya, Bulgáriában, Görögországban, Írországban, Olaszországban, Romániában és Spanyolországban 17–20 százalék. Ezek a legveszélyeztetettebb országok, és köztük ott van Magyarország is.

A Eurofound szerint a problémát nemcsak az jelenti, hogy a fiatalok munkanélkülisége sokba kerül – tavaly például 153 milliárd eurót tett ki az ebből származó veszteség –, hanem az is, hogy kiszakadhatnak a társadalomból.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top