Aktuális

“Jár a szabadság Janics Natasának”

Janics Natasa kajakos döntése véglegesnek tűnik: tíz év sportolói pályafutás után távozik az országból és szerb színekben versenyez tovább. Winkler Nóra különvéleménye.

A hír: Csakis amiatt távozik Magyarországról a háromszoros olimpiai bajnok kajakos, Dusev-Janics Natasa, mert férje, Andrian Dusev állást kapott a Szerb Olimpiai Bizottságtól, és szeretnék egyben tartani a családot. A 30 éves lapátforgató szeptember 27-én jelezte a magyar szövetségnél, hogy Szerbiában kívánja folytatni a pályafutását. Hozzátette: nagyon nehezen született meg benne a döntés, és azt kérte mindenkitől, hogy hogy ne gyűlölje őt a távozása miatt. Dusev-Janics jelezte: nem érti, hogy a Magyar Kajak-Kenu Szövetség miért árulja őt úgy, mint egy árucikket (az MKKSZ 150 ezer eurót kér Dusev-Janics Natasáért a szerbektől), szerinte nem ezt érdemli. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Szerbiában még nem írt alá semmit, de nagyon rosszul esne neki, ha az MKKSZ akadályt gördítene a távozása elé.

Winkler Nóra véleménye: Kemény nő, kemény helyzet. Pár évvel ezelőtt egy céges családi rendezvényen találkoztam Natasával. Magyar olimpikonok voltak a vendégek, mindenki imádta, hogy fotózkodhat velük, dedikáltathat pólókat, személyesen mondhatja el, mennyire nagyra tartja a teljesítményüket. Natasa is nagyon kedves volt, türelmes és vidám. De azt lehetett érezni, hogy egy kemény csaj, nemcsak a kézfogása. Határozott, sziklaszilárd. Évekig volt az ország egyik kedvence, sztárja, példaképe, sikersztorija. Most egy alapvetően magánéleti jellegű döntés miatt visszamenne Szerbiába, és ott folytatná a versenyzést. Férje, akit nagyon szeret, ott kapott edzői állást, Natasa meg menne vele. És közös gyerekük is. És nem tartaná fairnek, ha ott készülne fel, de egy másik ország színeiben versenyezne. Veszteség, persze, de visszamenőleg nem változtat semmin.

Nehéz lesz megállapodni, ráadásul az emberi tényezők, érzelmek, kötődések mellett beindult a számolás is. Mennyi pénzt ér meg a szerbeknek, ha a magyarok úgy hagyják elmenni, hogy nem élnek a jogukkal, és két évre nem tiltatják el őt nemzetközi versenyektől? Ezt a szabad eltávozást állítólag több mint 40 millió forintra árazták be. A sportági szempont teljesen megérthető, miszerint nem jó, hogy a versenyzők az anyaországénál jobb feltételeket biztosító másik nemzetek színeiben folytatják a versenyzést. Ugyanakkor ez a helyzet analóg az orvosokéval, mérnökökével, és folytatható a szakmák sora – itthon képzett szakemberek végül máshol hasznosítják a tudásukat, elsősorban azért, mert máshol jobb életkörülményekre számíthatnak. De Natasa – eddigi információk szerint – most inkább családi jellegű döntést hozott.

A szövetségnek négy hete van, hogy kialakítsa végső álláspontját. Bárhogyan is lesz, ami eddig megtörtént, nem vész el. Az aranyérmek után járó életjáradékot akkor is joggal kapja, ha itt marad, és ha elmegy, akkor is. Akár magyar színekben folytatná – amire kicsi az esély –, akár szerbekben, akkor is. Európában az emberek szabadon dönthetnek arról, melyik országban szeretnének élni és dolgozni. Natasa nem átlagos munkavállaló, de joga van ehhez a szabadságához.

Lenyomja A szürke ötven árnyalata a felnőtt Harry Pottert?

„Őrültség futóversenyt rendezni egy lombikkezelésért”

„Szülj öt gyereket, és nem fog megütni a pasid.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top