Aktuális

3 melengető leves

Imádom az őszt. A piacon az árusoknál, a zöldségeseknél ilyenkor roskadoznak a standok a rengeteg zöldségtől, gyümölcstől. Tobzódnak a színek! Piros, narancs, zöld, lila… Nappal még fitogtatja erejét a Nap, este azonban már jó bebugyolálni magunkat egy pihe-puha takaróba, és bámulni a kandallóban pattogó tüzet.

Jólesnek a nagy kirándulások, a „színeslevél”- és gesztenyegyűjtésről hazatérve azonban az ember nem is vágyik másra, mint egy melengető levesre. A levesek éppoly ezerarcúak, mint maga az ősz. Rendkívül sokféleképpen variálhatók az adott szezonnak megfelelően, különböző fűszerekkel is gazdagíthatjuk őket. Manapság (óvodavezetőként és kisgyerekes anyukaként) leginkább a krémlevesekért vagyok oda. Nagy találmány! Képtelenség belőle kipecázni a „nemszeretem” zöldségeket. A levesbetéteket nagy általánosságban szeretik a kicsik, így ezek variálásával teszem külsőre is változatossá a leveseket. Pirított kenyérdarabok, sajt- vagy zöldségchips, grissini, esetleg apró kockákra vágott, ropogós zöldségek adják a levesbetétet. A gyerekek meg boldogan kanalazzák. A friss zöldfűszereket (petrezselyemzöld, bazsalikom, rozmaring, zsálya, metélőhagyma) is érdemes használni, sokat hozzátesznek egy-egy leves ízéhez. A sózás visszaszorítására azt tanácsolom, próbáljuk a leveseket citrusok levével savanyítani, így kevesebb sót használunk majd, és az ételünk sokkal egészségesebb lesz.

3 melengető levesBurgonyakrémleves kolbászchipsszel
Hozzávalók 4 személyre:

• 50 dkg burgonya,
• 2 fej vöröshagyma,
• 4 ek. olívaolaj,
• 2 gerezd fokhagyma,
• só, frissen őrölt bors,
• 1,5 dl tejföl,
• 1 szál kolbász, vékony karikákra vágva

A burgonyát megmossuk, meghámozzuk. A hagymát apró kockákra vágjuk. Egy lábast előmelegítünk, majd beleöntjük az olajat, és megfonnyasztjuk rajta a hagymát. Rádobjuk a felkockázott burgonyát, felöntjük 1 liter vízzel, belereszeljük a fokhagymát, és puhára pároljuk a krumplit. Ezt követően botmixerrel pépesítjük. Sózzuk, borsozzuk, beállítjuk a sűrűségét (ha kell, vizet vagy zöldséglevet adunk hozzá), majd ha elkészült, belekeverjük a tejfölt. Ezzel már nem főzzük. A kolbászszeleteket sütőpapírral bélelt sütőlemezre fektetjük, és 180 ºC-on 5 perc alatt ropogós chips állagúra sütjük. A kisült zsírral tovább ízesíthetjük a levest.

 
3 melengető levesSárgarépa-vöröslencse krémleves sajtos kenyérkockákkal
Hozzávalók 4 személyre:

• 6 ek. olívaolaj,
• 2 csokor újhagyma,
• 1 fej lila hagyma,
• 30 dkg sárgarépa,
• 2 tk. garam masala fűszerkeverék,
• 15 dkg vörös lencse,
• 3 gerezd fokhagyma,
• só, frissen őrölt bors,
• 2 dl natúr joghurt,
• 1 citrom leve

A levesbetéthez:

• 6 szelet pirítósnak való zsemle,
• 15 dkg zsíros sajt reszelve

Egy lábast előmelegítünk, majd beleöntjük az olajat. Az újhagymát vékony karikákra, a lila hagymát apró kockákra vágjuk, majd az olajon megfonnyasztjuk. Közben a sárgarépát megpucoljuk, megmossuk, majd felkarikázzuk, és a hagymára dobjuk. A garam masalával fűszerezzük, pár percig pároljuk, majd felöntjük 1 liter vízzel. Hozzáadjuk a vörös lencsét, belereszeljük a fokhagymákat, és addig főzzük, míg a zöldségek megpuhulnak. Botmixerrel leturmixoljuk, sózzuk, borsozzuk, majd belekeverjük a citromlevet és a joghurtot. A levesbetéthez a zsemleszeleteket megpirítjuk, majd ráolvasztjuk a sajtot, és a levesbe tördeljük.

3 melengető levesCsirkés zöldségleves
Hozzávalók 4 személyre:

• 2 nagy fej vöröshagyma,
• 20 dkg csirkemellfilé,
• 35 dkg sárgarépa,
• 15 dkg fehérrépa,
• 2 szem burgonya,
• 8 ek. olívaolaj,
• 3 gerezd fokhagyma,
• 15 dkg zöldborsó,
• só, frissen őrölt bors,
• 1,5 dl tejszín,
• 1 citrom leve,
• 1 nagy csokor petrezselyem

A hagymát megpucoljuk, majd kis kockákra vágjuk. A csirkemellet megmossuk, leszárítjuk és felkockázzuk. A sárgarépát, a fehérrépát és a burgonyát megpucoljuk, felkarikázzuk. Egy nagyobb fazekat előmelegítünk, beleöntjük az olajat, és megfonnyasztjuk rajta a hagymát. Ezt követően kifehérítjük rajta a csirkemellkockákat, majd hozzáadjuk a feldarabolt zöldségeket. Felöntjük 1,2 liter vízzel. Felforraljuk, majd belereszeljük a fokhagymát, hozzáadjuk a zöldborsót, és közepes lángon mindent puhára főzünk. A végén tejszínnel sűrítjük, sózzuk, borsozzuk, és még forralunk egyet rajta. A citrom levével savanyítjuk, és tálaláskor megszórjuk frissen vágott petrezselyemmel.

3 melengető levesCikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg.

A legfrissebb szám tartalmából:

  • A 60 az új 50, az 50 az új 40?
  • Monspart Sarolta-interjú
  • Végre megszólal Jakupcsek férje!
  • Ijesztő mesék az iskolában? 
  • Szulák Andrea: „Nem foglalkozom a korommal!”

Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top