Aktuális

“A tehetetlen családtagok fellélegezhetnek”

Nincsenek többé pénznyelő játékgépek és elektronikus kaszinók. Vajon mi lesz a játékfüggőkkel és a családjukkal? Winkler Nóra különvéleménye.

A hír: A parlament megtiltotta a játéktermek és az elektronikus kaszinók üzemeltetését, pénznyerő gépek így csak a kaszinókban működtethetők a jövőben. Nem nyel el több fizetést a kocsmai félkarú!

[másolat] - Winkler Nóra különvéleménye: Szerencsére közvetlen környezetemből nem ismerek senkit, aki szerencsejáték-függő lenne. Hallani persze hallottam történeteket. Az egyik egy kétgyerekes családról szól, ahol az apa szép lassan mindent eljátszott, méghozzá egy amúgy klasszikus középosztályi hátteret, rendezett körülményeket, budai lakást könyvekkel. Végighallgattam a feleséget, a reménytelen küzdelmet, a semennyire se ható észérveket, majd a végét, ahogy a komplett életük, huss, a szeme láttára nagyjából elfolyt, bele a gépekbe. Az ő példájuk a kevésbé jellemző – nem eleve nehezebb körülmények közt élők, mindkettejüknek rendes munkahelye volt, segélyre soha nem szorultak, szóval nem ők a tipikus áldozatok, mégis. A tipikus áldozatok, tehetetlen családtagok biztosan fellélegeznek most, a játékgép-üzemeltetők pedig szitkozódnak, mert a rekordgyors eljárásban két hetük van, hogy az engedélyeiket visszaadják. Nyilván mint vállalkozóknak, nekik se jó, hogy ilyen sebességgel alakul át a terület, ahol még éveket terveztek tölteni, de azt demagógia nélkül mondhatom – a külkerületi lakótelepek sivárságát megtörő villódzó játéktermek azért minden jóérzésű emberben kiverték a biztosítékot. Kicsit cinikus üzleti modell egy tudhatóan kiábrándult, azonnal és sokkal többre, valami jóra vágyó potenciális ügyfél- (áldozat-) tömeg alá, az utcafrontra berakni a „próbálj szerencsét, miért is ne nyerhetnél pont te milliókat” csilingelő csábítását.

Ez tehát tizenöt napon belül megszűnik. De sajnos egy függés attól függés, hogy annak kontrollt vesztetten rabja valaki. Egy rendkívül bonyolult és nehezen leküzdhető állapot, ami nem tud azonnal magától átcsapni valami hasznosabb, jobb, teremtőbb tevékenységbe. Ha bezár a sarkon a játékterem, az nagyon nagy lépés. Reméljük mellélépnek családsegítők, szakorvosok, akik a telepek lakásaiban a napi rutinjaikból kiszedett áldozatokat komplexen tudják segíteni, ráirányítani őket a gyógyulás csöppet sem könnyű útjára.   

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top