Aktuális

Vége a kocsmai játékgépezésnek!

A parlament megtiltotta a játéktermek és az elektronikus kaszinók üzemeltetését, pénznyerő gépek így csak a kaszinókban működtethetők a jövőben. Nem nyel el több fizetést a kocsmai félkarú!

238 igen szavazat mellett mindössze egy nemet és nyolc tartózkodást kapott az a javaslat, amit „sürgős eljárásban” kedden délelőtt fogadott el az Országgyűlés. Az új szabályozás alapján pénznyerő automata a továbbiakban csak játékkaszinóban működtethető, máshol – így például vendéglátóhelyeken – nem üzemelhetnek játékgépek. A törvény már a kihirdetését követő napon életbe lép, a szerencsejáték-szervezők tizenöt napon belül kötelesek leadni engedélyeiket.

Vége a kocsmai játékgépezésnek!Pénzt vagy életet

Nagy csapás ez sok vállalkozónak, aki ebből élt, ugyanakkor nagy segítség azoknak a családoknak, akik életét évek, akár évtizedek óta megkeseríti a szerencsejáték. Bár a jelenség tömegesen érinti az amúgy is nehéz anyagi körülmények között élőket, egyáltalán nem kötődik társadalmi réteghez: mindenféle foglalkozású és társadalmi helyzetű csoportban vannak függők, akik – éppúgy, mint a más szerekre jellemző hozzászokásnál – képtelenek nemet mondani a játékra. Családanyák és fiatal barátnők sokat mesélhetnének, bár – ha kevesebben is – vannak nők is a betegek között. Hihetetlen pénzek vesznek el így, milliókat, kocsikat, lakásokat lehet eljátszani rövid idő alatt. Még károsabb a lelki rombolás: bizonyos vizsgálatok szerint a játékfüggőség „rosszabb”, mint az alkohol- vagy drogfüggőség, ennek a zavarnak a legnagyobb például a halálozási aránya a nagyszámú öngyilkosság miatt!

Erkölcstelen játék

Az előterjesztő államtitkár is ezzel érvelt: „a korábbi intézkedések csak részben érték el azt a célt, hogy a leghátrányosabb helyzetben élők ne dobálják játékgépekbe a pénzüket, másrészt »súlyos nemzetbiztonsági kockázatok« is felvetődtek a szerencsejáték-iparban érdekeltek tevékenységével kapcsolatban”.
Az előterjesztés indoklása szerint a játéktermek és az elektronikus kaszinók üzemeltetésének tilalmával jelentősen csökken majd a szerencsejáték negatív hatásait elszenvedők köre. A pénzügyi kiadások mellett a játékgépezés sokaknál egészségügyi, pszichés zavarokat és károkat okoz, ebből adódóan költségvetési többletkiadással is jár az  ellátórendszerben. A függőség miatt gyakoribbak egyes köznyugalom, élet és testi épség, valamint vagyon elleni, illetve gazdasági bűncselekmények. Az államtitkár hozzátette: különlegesen erkölcstelen, hogy az automatákat a legkiszolgáltatottabb térségekben üzemeltetik. Meggyőződésük, hogy a kaszinózás csak a jómódúak szórakozása lehet, az elitkaszinókat pedig elsősorban külföldiek látogatják.

A parlament tavaly szeptemberben a játékadó megemelésével igyekezett visszaszorítani a szerencsejátékokat. Ez megtizedelte a pénznyerő automatákat: számuk 22 ezerről 2 ezerre csökkent.

És akiknek nem jó

    
Az új szabályozás kapcsán a Magyar Szerencsejáték Szövetség elnöke súlyos tévedésnek nevezte, hogy a kieső adóbevételeket az online szerencsejáték bevételeivel pótolni lehetne, és kitért arra, hogy több mint ezer vállalkozás ölt pénzt a területbe, ami most kárba veszett. Mint mondta, az intézkedés negyvenezer munkavállaló és az általuk eltartott százötven-kétszázezer családtag kenyerét veszi el. „A jelenleg is illegális, ellenőrizetlen online szerencsejáték jelenti az igazi kockázatot, nem a magyar székhelyű, nyerőgépeket üzemeltető, adót fizető vállalkozások.”

Más ellenzők szerint a teljes tiltás a feketegazdaságot erősítő illegális játéktermek szaporodásához vezet, és inkább a szociális kártya bevezetésével lehetne megoldani ezt az összetett modern kori problémát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top