Aktuális

Összefogunk az óraátállítás ellen

Megállítani a Napot még együtt sem tudjuk, de segíthetsz, hogy ne sötétedjen ezen a télen olyan korán. Megmondjuk, hogyan!

„Jaj, de korán sötétedik!” „Nem bírom magam kivakarni az ágyból reggelente” – csak két indok, amiért nem szeretjük a téli időszámítást. Már előre rettegünk, hogy mikor jön el az a bizonyos nap, amikor hajnali háromról kettőre kell visszaállítani az óráinkat. Ami technikailag persze egyszerű, de a belső óránk szenved, gyötrődik, pedig csak egyetlen irinyó-pirinyó órácskáról, 60 percről van szó.

Elmarad az óraátállítás idén?

Nos, eddig tétlenül szemléltük, hogy megtörténjen velünk, hagytuk, mert nem tehettünk mást, de íme, a szallas.hu mozgalmat indított, ahol csupán a virtuális tiltakozásodra van szükség. Csak egy kattintás tőled – na és még egy pár sorstárs klikkje –, és akkor hivatalosan is elindul a levél az illetékesekhez, hogy egymillió aláíró nevében kérje: ne állítsuk át az órát téli időszámításra, mert az nem jó nekünk.

A mozgalom ütős érvekkel támasztja alá kezdeményezését. Lássuk, miért nem jó az óraátállítás, azon kívül, hogy hamarabb sötétedik, fáradtabbak vagyunk, meg ingerlékenyebbek? A depisek még depisebbek lesznek, aki meg nem az, majd az lesz. Sokkal több a közúti baleset, mert ugye sötét van, meg fáradtabbak vagyunk, mert nehezen megy az átállás. Van, aki akár két hétig is vonszolja magát, nem bír visszazökkenni a téli időszámítás előtti időkre.

De nemcsak a lelkünket, a testünket is megviseli sajnos. Nem bírunk enni, emésztési problémáink lehetnek.  Állítólag az emberek 12 százaléka fordul orvoshoz, főleg szívbetegek és migrénesek, mert megviseli őket az órák visszatekerése. Ha pedig a mocskos anyagiakat nézzük, hát sokkal többet égetjük a lámpákat, ha főzzük a vacsorát vagy esti mesét olvasunk a gyereknek, magasabb is a villanyszámla. Gondoltátok volna, hogy hatmilliárd forinttal fizetünk többet csak azért, mert egy órával korábban sötétedik? Bele sem merünk gondolni, mi mindenre lehetne költeni azt a sok pénzt…

A lényeg: október 28-ig, az átállításig még van idő. Gyerünk, gyerünk, tiltakozz, ha nem szereted a hosszú, sötét napokat. Ja, és ráadásul a klikkért nemcsak kevésbé hosszú ideig sötét téli napokat nyerhetsz, hanem még egy kényeztető, pihentető hétvégét is!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top