Aktuális

Lenyomja A szürke ötven árnyalata a felnőtt Harry Pottert?

Az évtizedes Harry Potter-sikerszéria után most kezdik árulni J. K. Rowling első "felnőttkönyvét", amit máris egymillióan rendeltek meg. Siker vagy bukás lesz? Winkler Nóra különvéleménye.

A hír: A század eddigi egyik legnagyobb könyvsikerének ígérkezik J. K. Rowling The Casual Vacancy című, felnőtteknek írt első regénye: a csütörtökön megjelenő könyvre eddig több mint egymillió előzetes megrendelést vettek fel Nagy-Britanniában. Rowling Harry Potter-regényfolyamának befejező része csak Nagy-Britanniában 2,5 millió példányban kelt el az első 24 óra alatt. Azt azonban kevesen gondolják, hogy ezt a számot az új regénynek sikerül felülmúlnia. Rowling új kötetének E. L. James A szürke ötven árnyalata című könyvsikerével kell felvenni a versenyt; az erotikus regényt már 5,3 millió példányban vásárolták meg. A könyv december közepén jelenik meg magyarul.
 
Lenyomja A szürke ötven árnyalata a felnőtt Harry Pottert?Winkler Nóra véleménye: Míg mi ma reggel felkeltünk, elindítottuk a napot (és a velünk élőkét), majd célba vettük a munkahelyünket, a világ sok részén sokan alig várták, hogy végre felvirradjon ez a csütörtöki nap. A Harry Potter-sorozat sztárírónőjének ma jelenik meg első felnőttkönyve angol nyelvterületen. A Casual Vacancy már akkor felkerült az eladási toplistákra, amikor még csak nyomdai előkészítésén dolgoztak a tördelők, de az igazi roham ma kezdődött. Könyvesbolti vezetők százai mesélik, hogy törzsvásárlóik napok óta újra telefonálnak, hogy megerősítsék, ők tényleg szeretnének kapni az első szállítmányból. Boltnyitáskor, rögtön és azonnal. Így aztán ezen könyvesboltok vezetői hasonló aggodalommal telefonálgatnak, hogy biztosítsák, elegendő mennyiség érkezik hozzájuk.

Kevés kritika jelent meg eddig magáról a szövegről, a híradások kizárólag számokról szólnak. Túlszárnyal-e, rekord lesz-e, legnagyobb lesz-e. A legnagyobb amerikai napilap viszont kapott előre olvasópéldányt, így azt már tudni, a kritikus szerint nagyon szókimondó, kifejezetten bevállalós felnőtt témákkal foglalkozó, gyereknek semmiképpen oda nem adható könyvet írt Rowling. Heroinfüggő anya, pornót néző fiúk, kisváros, prostitúció, a gyereknevelés kérdései. De, mint hozzáteszi, bár az ember el-elpirul a nagyon is életszerű leírásokon, összességében nem tartja jó irodalomnak a regényt. Eközben Rowling arról mesél kevés elvállalt interjújában, mennyire várta, hogy végre felnőtteknek írhasson. A felnőttek pedig olvasni akarják, ez világosan látszik. Sokaknak mostanra már kezükben is van a példány, piros borítóján körben sárga csík fut, rajta fekete négyzettel, mint a választásokon, amibe az x-et kell húzni.

Biztosan vannak, akik szabadságot vettek ki, ne feledjük, ez ugyanaz a korosztály, amelyik gyerekkorában lámpagyújtás után a paplan alatt zseblámpával olvasta Harry Potter kalandjait, csak most már felnőttek a felnőtt tartalomhoz. Pontosan emlékszem a barátnős nyaralásra, ahol gyakorlatilag nélkülöznünk kellett a társaságból Katit, aki folyton lekiabált nekünk a terített asztalhoz, hogy mindjáááááárt, már csak tizenkét oldal a fejezet végéig. És gyanítom, hasonló jelenetek zajlottak le más társaságok, családok életében. J. K. Rowling visszavág. Látom magam előtt az amerikai házak napsütötte vasárnap reggelét, ahol pizsamás gyerekek készítik meglepetésből szüleiknek a reggelit. Majd amikor azok egyáltalán nem akarnak lejönni, kedvesen kiabálni kezdenek nekik, hogy reggeli, reggeli. Amire két kialvatlan hang leszól, mindjárt, már csak négy oldal a fejezet végéig!

Winkler Nóra: „Őrültség futóversenyt rendezni egy lombikkezelésért”
Winkler Nóra: „Szülj öt gyereket, és nem fog megütni a pasid!” 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top