Aktuális

Jobb a bőrnek, mint a tusfürdő!

Úgy egy jó hónappal ezelőtt az ökomellékletünkben kielemeztük a takarítás főbb pontjait, most óvatosan megpróbálok a kozmetikumok területére belopakodni.

Csak úgy, mint KleopátraEz számomra sokkal bonyolultabb terep, mert míg a takarításhoz nagyjából öt szer szükséges, és ezeket variáljuk, addig a kozmetikumok terén sokkal összetettebb a helyzet. Számtalan anyag van, amit nem ismerek, sok esetben heves viták zajlanak arról, hogy egy adott összetevő káros-e a szervezetre vagy sem… Gondoljunk csak a dezodorok körüli nézetkülönbségekre, például a parabének okozta veszélyekre. Amióta ezzel foglalkozom, még egy új szót is tanultam: „molekuláris rasszizmus”. Ez annyit tesz, hogy egy adott anyagot csak az alapján ítélünk jónak vagy rossznak, hogy természetes vagy mesterséges. Pedig könnyen elképzelhető, hogy egy mesterségesen előállított anyag egyáltalán semmilyen veszélyt nem jelent az emberi szervezetre, és előállításának folyamata kevésbé terheli a környezetet. Ami még eddig visszatartott e területtől az az, hogy alapvetően nem hiszek a csodákban, így a krémek feltétlen hatásaiban sem. Ha mozgok és normálisan eszem, eleget iszom, van esélyem arra, hogy rugalmas legyen a bőröm, ha nem, kenhetnék arra bármit. Nem kenek, nincs illúzió. Szerintem egy jó alvás, és ideális esetben egy jó arcmasszázs hatékonyabb lehet bármely szemránckrémnél. De elhatároztam, képezni fogom magam ebben a témában is. Találtam is megfelelő tanfolyamokat, úgyhogy nyár végén belevetem magam. Addig is az álláspontom az, hogy amit csak lehet, váltsunk ki természetes alapanyagból készült szerekkel!
Kezdjük az alapoknál, s az legyen a fürdés. Sokan kérdezték tőlem, hogy mivel fürödjenek. Nos, tömör a válasz: kecsketejes szappannal. Amikor elolvastam, hogy mik vannak egyes, babáknak szánt termékek összetevői között felsorolva, úgy döntöttem, inkább valami mást választok a lányomnak és magamnak. Először egy juhtejest szappant vásároltam, a készítők azt mondták, ennek a legmagasabb a természetes lanolintartalma (amit a juhok gyapjából nyernek a készítés során). Ezt ellenőrizni nem tudtam, ám az biztos, hogy a gyerek apja is csodálkozott, milyen puha lett egyetlen fürdetés után a dundi kisded bőre. Tényleg hihetetlen volt. Hamar el is fogyott a szappan, mert én is erősen rákaptam. Kleopátra is szamártejes vízben fürdött, mi bajom lehetne tőle?! Sajnos a juhtejes szappant nem egyszerű beszerezni, ezért áttértem a kecsketejesre. Kiválóan működik ez is, azóta ezt használjuk. Az árra viszont érdemes odafigyelni, 400-600 forint az, amely még reálisnak mondható. Újszülötteknek az extra szűz olívaolajos változatot ajánlják a szakemberek. A szappanok nagyjából addig tartanak, mint egy flakon tusfürdő, vagy egy kicsit tovább. Választhatunk olyat is, amelybe apró mákszemeket tesznek, ezzel tökéletesen le lehet radírozni a teljes testet, és szerintem még praktikusabb is, mint a külön kapható testradírok. Ha valaki ragaszkodna a folyékony verzióhoz, különösebb macera nélkül az is elkészíthető, a logikája megegyezik az általam sokat emlegetett és használt folyékony mosószerével. Pontos recepteket kaphatunk, ha beírjuk a keresőbe a „tusfürdő házilag” vagy „folyékony szappan házilag” szavakat, és máris kiválaszthatjuk a saját verziónkat. Hajmosáshoz ismét szódabikarbónával kísérletezem: két evőkanálnyiból készítek egy kis pasztát, azt a nedves hajra dörzsölöm, kicsit rajta hagyom, majd egy félliteres üvegbe vizet és egy evőkanál ecetet teszek, és ezzel öblítem le a hajamat. Ezek az arányok rövid hajra érvényesek. Fürdőszobai alapkelléknek tehát elég lesz egy szappan és egy kis szódabikarbóna, ha már úgyis van otthon!

Fotó: mosolyműhely
Két hét múlva a környezettudatos és nagyon vicces ruhatárfrissítés lesz a téma.

http://okoanyu.blog.nlcafe.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top