Aktuális

Másodfokú riasztást adtak ki a parlagfű miatt

Zalaegerszegtől Nyíregyházáig kínozzák a pollenek az allergiásokat, egyedül Salgótarjánban tiszta a levegő. A Balaton helyett a hegyekbe küldenek hétvégére.

Másodfokú riasztást rendelt el az országos tisztifőorvos a parlagfű magas pollenkoncentrációja miatt a Dunántúl középső részén, Budapest és Eger környékén, valamint a Tiszától keletre eső területeken, figyelmeztetnek az ÁNTSZ Facebook-oldalán. A térképen halványabb pirossal jelölt részeken a riasztás csak elsőfokú.

Másodfokú riasztást adtak ki a parlagfű miatt

A vörössel és pirossal jelölt területek mostanra egybefüggően szinte az egész ország területét lefedik. Az allergiások számára ez azt jelenti, hogy tüneteik állandósulnak, illetve erősödnek. Az elmúlt heti mérésekből az is kiderül: a legmagasabb átlagokat Zalaegerszegen, Budapesten, Debrecenben és Békéscsabán mérték.

Tópart helyett a hegyekbe

Alacsonyabb a parlagfűpollen-terhelés hazánk északnyugati csücskében, Tatabánya környékén és az Északi-középhegység egyes részein, de még ezeken a területeken is figyelmeztető jelzés van érvényben. Salgótarján térsége az egyetlen, ahol egyelőre nem volt szükség figyelmeztetés kiadására.

Az ÁNTSZ a parlagfűre érzékenyeknek azt javasolja, hogy rendszeresen szedjék az ajánlott gyógyszereiket, vagy próbálkozhatnak a sóoldatos orrmosással, amit tavasszal teszteltünk. Akik most kezdenék meg szabadságukat, azoknak belföldi pihenésre az erdővel borított hegyes-völgyes területeket, illetve az északi régiót érdemes választaniuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top