Aktuális

Miért cikizik saját olimpikonjaikat az amerikaiak?

Nálunk elképzelhetetlen lenne, a tengerentúlon viszont szemrebbenés nélkül pocskondiázzák az olimpikonokat. És ráadásul nem a sportteljesítményük miatt.
Gabby Douglas
Gabby Douglas

Ha a napokban nálunk kiejti valaki Szilágyi Áron, Gyurta Dani, Berki Krisztián, Pars Krisztián, Ungvári Miklós, Csernoviczki Éva vagy Cseh Laci nevét, de akár bármelyik még nem érmes sportolóét, aki részt vesz a londoni olimpián, a többség minimum lelkesedik, maximum olvadozik és rajong. De az biztos, hogy eszünkbe sem jut a frizurájuk vagy épp a magánéletük miatt ekézni őket – nos, az Egyesült Államokban ez másképp van.

Már a londoni olimpia előtti napokban azon gúnyolódott a nemzetközi sajtó, hogy Lolo Jones gátfutó-világbajnoknő bevallotta, hogy 30 éves kora dacára még soha nem volt férfival, sőt házasság előtt nem is szándékozik lefeküdni senkivel.

A legújabb „áldozat” azonban a 16 éves Gabby Douglas tornásznő, aki csapatban és egyéniben is olimpiai aranyat nyert – afroamerikai tornásznőként a világon először –, ám ahelyett, hogy ünnepelnék kiemelkedő teljesítményéért, a sajtó és a közvélemény is kikezdte. Kritizálják amiatt, mert sűrű göndör haját nem tudja olyan szorosan hátrafésült kontyba kötni, mint az egyenes hajú versenyzők. Ez azonban még hagyján ahhoz képest, hogy az egyik tévécsatorna közvetlenül azután, hogy hírt adott a sportoló győzelméről, egy olyan reklámfilmet mutatott be, melyben egy tornászó majom látható.

Szomorú, ha egy ország már a saját sportolói sikereit sem képes fenntartás nélkül elismerni. Örülhetünk, hogy nekünk ez legalább még megy. És persze tisztelet a kivételeknek, akik akár még más országok sportolóira is büszkék tudnak lenni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top