Aktuális

Százszoros árat fizethetsz, ha nincs buszjegyed

Tisztázzuk az elején: bliccelni csúnya dolog, s nem mellékesen idegtépő is. De mekkora büntetést érdemelnek a legszegényebbek, akik botlásuk büntetését részletekben fizetnék meg? Nos, a BKK Zrt. automatikusan duplázza a pótdíj összegét. A jogász szerint tisztességtelenül – igaz, törvényesen.

Durván megbünteti a Budapesti Közlekedési Központ azokat a bliccelőket, akik a (már eleve tetemes) 16 ezer forintos bírságot részletekben fizetnék meg. A főként szerény anyagi helyzetük miatt kérelmet benyújtó utasok tartozása ugyanis azonnal 32 500 Ft-ra ugrik, merthogy míg a cég eldönti, hogy ad-e kedvezményt vagy sem (a kérelmek elbírálása egy hónapnál is tovább tart), kicsúsznak a 30 napos fizetési határidőből. Jó üzlet – a másik oldalnak. S ha mindez nem lenne elég: könnyen meglehet, hogy a duplázott bírságot kell egy összegben kinyögnie, hiszen kérelmét el is utasíthatják.

Százszoros árat fizethetsz, ha nincs buszjegyed

Nem tesznek eleget

Megkérdeztük a BKK ZRT.-től, miért nem alkalmazzák a halasztási hatályt? Ennek értelmében míg el nem bírálnák az ügyet, nem emelkedhetne a bírság összege. „E felvetésre csak konkrét ügy és körülmények ismeretében lehet válaszolni – tájékoztattak minket. – A pótdíjak összegét a mindenkor hatályos díjszabás határozza meg. Az eltérő fizetési tételek konkrét időtartamon belüli megfizetéshez kötöttek. Amennyiben valaki ennek nem tesz eleget, értelemszerűen és jogszerűen a magasabb összeg megfizetésére kötelezhető” – hangzott a szikár nyilatkozat.

Így aztán jelenleg is sok bliccelőnek vonják a fizetéséből a be nem fizetett büntetést, de akár végrehajtásra is sor kerülhet, most is több száz esetről tudunk. „Notórius, tudatos bliccelőknél sajnos akár több millió forintra is dagadhat a tartozás” – tudtuk meg.

Ahogy vesszük

Dr. Magyar György ügyvéd szerint a közlekedési társaság gyakorlata nem nevezhető sem tisztességesnek, sem életszerűnek, ám ezeket az utazási feltételeket rendeletek s az azokra épülő BKK ZRT. üzletszabályzata rögzíti, a jog pedig megengedi a bírság akár ilyen drasztikus mértékű emelését is. Az ügyvéd ugyanakkor megjegyezte: az említett üzletszabályzat azt is tartalmazza, hogy amennyiben az utas a 16 000 Ft-os pótdíjat a helyszínen megfizeti, nyomban 50 százalékos kedvezményt kap, és csak 8000 Ft-ot kell kiadnia. Bár aki bajba kerül, inkább fordítva értelmezi a dolgot és aránytalannak érzi a 320 forintos jegyre a nyolcezres büntetést. 


Van egy határ

Százszoros árat fizethetsz, ha nincs buszjegyed– Amennyiben én lennék a döntéshozó, azaz a közlekedési társaság, a 16 000 forintról a 32 500 forintra való ugrással – pontosabban duplázással – várnék a részletfizetési kérelem elbírálásig, hiszen a bliccelő nem a saját hibájából csúszik ki a 30 napos határidőből – mondta lapunknak a jogász. – Erre az időre csak kamatokat, illetve kezelési költséget volna tisztességes felszámolni, a bírság több mint megkétszerezése egyszerűen nonszensz. Természetesen egyetértek azzal, hogy ha valaki jegy nélkül utazik, tilosban parkol, az fizessen bírságot. Aki azonban hajlandóságot mutat erre, s a következő hónaptól a megadott határidőkre fizeti a részleteket, azt nem sújtanám ilyen horribilis büntetéssel. Még akkor sem, ha a jog ezt történetesen megengedi.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top