Aktuális

Tiltakoznak a gazdák a gazda-valóságshow ellen

A "valódi" gazdák kiakadtak azon, hogy a Házasodna a gazda című műsor azt a látszatot kelti, mintha a gazdálkodók az átlagnál nehezebben találnának párra.

Tiltakoznak a gazdák a gazda-valóságshow ellenA napokban az RTL Klubon elindult a Házasodna a gazda című műsor, ami mezőgazdasági termeléssel foglalkozó férfiak, gazdák párkeresésével foglalkozik. Lilu, a műsor vezetője több ezer kilométert autózott, hogy a miliőhöz illő laza, kissé menyecskés ruhákban miniportrékat forgasson a társkereső lovászokról, tehenészekről, földbirtokosokról.

Az első, bemutatkozó műsor ismeretében a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége elnöksége pikírt hangvételű nyilatkozatot adott ki. Ők úgy érzik, a műsor által sugárzott kép nem felel meg a valóságnak, de legalábbis nem megfelelően festi le az átlagos magyar gazdát (tegyük hozzá, nem is ez a célja). A legnagyobb bajuk azzal van, hogy a műsor arra enged következtetni, hogy a földből élők mind elváltak és/vagy szinglik.

„A magyar gazdák között a magyar átlagnál nem gyakoribb a házasságok felbomlása, a válás” – írják. A le nem kamerázott gazdák büszkék szép családi életükre, amiről a szövegben szintén szót ejtenek egy programjuk kapcsán:A városi fiatalokat gazdaságában fogadó 22 gazdából fiatal kora ellenére 16 gazda már házasságban él és gyermeket, gyermekeket nevel a társával. A résztvevő egyedülálló gazdák között nincs egyetlen elvált gazda sem” – közlik az örömteli magánéleti hírt. 

Az elnökség álláspontja szerint a televíziós produkcióban megjelenő szereplők személyes életéből „semmilyen általánosítható megállapítás nem vonható le a magyar gazdákra vonatkozóan”. A szervezet azt állítja, a produkció őket is megkereste annak idején, ám ők nem segítettek szingli őstermelők felkutatásában – végül is lehet, hogy közlésük alapján ez afféle lehetetlen küldetés lett volna számukra. 

Mint írják,a magyar vidékkel, magyar gazdákkal kapcsolatos közvélekedés pozitív irányba változott az elmúlt néhány évben”. És bár a szervezkedő gazdák szeretnék, nem nagyon bíznak abban, hogy „a televíziós produkció, szakítva a kereskedelmi televíziózás magyar hagyományaival, képes lesz valódi képet és értékeket közvetíteni a magyar vidék, a magyar gazdák életéről, mindennapjairól”. Nos, talán egy dokumentumfilm majd megteszi.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy a produkció illetékesei mit gondolnak a nyilatkozatában foglaltaktól, ezért az ügyben megkerestük az RTL Klubot; várjuk a visszahívást.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top