Aktuális

Vakáció – kik töltik az iskolában?

Egy hét a nagyinál, egy hét a másiknál, kettő a táborban... akárhogy sakkozunk is, még mindig marad idő a nyárból, amikor nem tudjuk, ki vigyáz majd a gyerekre. Pedig az iskolák és óvodák ilyenkor sem zárhatnak be!

Vakáció - kik töltik az iskolában? „Ez a nyár még rejtély számomra – mondja Andi, egy ötéves kisfiú anyukája. – A háromhetes óvodai leállást még biztosan meg tudjuk oldani, mert én jelenleg állást keresek, és nem valószínű, hogy hirtelen bejön valami. A férjem tartalékolt néhány nap szabadságot, amit jó lenne üdülésnél felhasználni. Három hét után viszont összevont csoportos óvoda lesz, amit a fiam nem nagyon szeret. Egy hétig a nagymamához is el tudjuk vinni. Ha minden kötél szakad, van a közelünkben egy családi napközi, pénzért bár, de ott el tudjuk helyezni Zsombit.”

Óvodai nyár

Ahol nincs egy nyáron huszonnégy órában rendelkezésre álló nagymama vagy bébiszitter, ott bizony fogják a fejüket az óvodás gyermekek szülei. A jobbik eset az, ha működik az óvoda, még ha összevonják is a csoportokat. Lehet, hogy a gyerek nem fogja imádni, de legalább a saját környezete veszi majd körül. Amikor viszont bezárják a saját óvodát, akkor vagy szabadságot veszünk ki és vigyázunk a csemetékre, aminek a gyerekek igen, a főnökünk kevésbé fog örülni, vagy elvisszük a körzetileg ügyeletes óvodába, ahol idegen óvónők, idegen gyerekek és idegen játékok között hagyjuk őt egész napra. A sok bizonytalanság miatt ezt a verziót kevés szülő választja.

Mint azt Fábián Katalin, a Magyar Óvodapedagógusok Egyesületének elnöke elmondta a Nők Lapja Cafénak, nincsenek rá konkrét szabályok, hogy egy ovinak meddig kell nyitva lenni, az önkormányzat döntheti ezt el. Van, ahol hat hétre is bezárnak…

Iskola vagy tábor?

Vakáció - kik töltik az iskolában?Orsi a szerencsésebb anyukák közé tartozik. „Saját vállalkozásom van, Barbara lányom 7 éves, most végezte az első osztályt. Már szívesen megy táborokba egy-egy hétre. Idén iskolás kézműves angoltábor, lovastábor és úszótábor vár rá. Heti két napot vele leszek, a többi napon, amikor dolgozom, a nagymama vigyáz majd rá.”
Ám a táborok a legtöbb szülőnek drágák, sokaknak nem az a problémája, hogy az angol- vagy a lovastovábbképzés a fontosabb-e, hanem hogy lesz-e minden nap meleg étel a gyermekének. Sokan a Magyarországi Szülők Országos Egyesületéhez fordulnak tanácsért.

 „A szülők nem tudnak róla, de az önkormányzatoknak törvényi kötelezettségük – egy 2004-es uniós norma szerint –, hogy nyári szünetben is gondoskodjanak a gyerekek nappali ellátásáról – mondja Keszei Sándor, az egyesület elnöke. – A szülő leírhatja, hogy mivel dolgozik, nem tud vigyázni a gyerekére, ezt egy kérvényben kell beadnia az önkormányzat jegyzőjének. A törvény tizenöt napot ír elő az iskolának arra, hogy megoldja a kérdést, és a szülő kérésére délelőtt és délután is vigyáznia kell az iskolába járó gyerekre még akkor is, ha csak egyetlen család kéri ezt. Mindezt teljesen ingyen. Fizetni csak az étkezésért kell, ugyanolyan feltételekkel, mint év közben.”

Sajnos sok szülő nem tud erről az iskolai lehetőségről, és csemetéjükből kulcsos gyerek lesz a nyári hónapokra, aminek lehet, hogy a gyerek jobban örül, de semmiképpen nem biztonságos megoldás.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top