Aktuális

100 forint lesz a szuperédes magyar dinnye

Rengeteg és finom lesz a magyar dinnye idén – ígérik a termelők. De akkor miért görög és spanyol árut látunk a boltokban?

Rendkívül jó termés várható
Rendkívül jó termés várható

Lehet, hogy most nagyon melegünk van, de a dinnyék jól érzik magukat: ezekben a hetekben szívják magukba az éltető napsugarakat és egyre édesebbek lesznek. A májusi viharok nem tettek jót a termésnek, de a mostani meleg idő jóváteszi a dolgot, a termelők azt mondják, rendkívül jó termés várható, még ha kicsit  később is, június vége helyett július elején vehetünk először magyar görögdinnyét (Szabolcsban pedig még szeptemberben is szedik majd).

Nemcsak jó lesz a dinnye, de elég is, ahogy a Magyar Dinnyeszövetség elnöke, Simonka György elmondta, „teljesen lefedjük a piacot úgy, hogy még exportra is küldünk”.
Ám miközben a magyar dinnye Skandináviába utazik, addig nálunk sok szupermarketben görög görögdinnyét és spanyol sárgadinnyét árulnak (már májustól), mert így gazdaságos. „Minél később veszik meg tőlünk a termést, annál olcsóbban kaphatják meg – magyarázza a szövetség elnöke. – Nekünk is van sárgadinnyénk, a termés 10 százaléka az, mégis külföldi van a polcokon. Pedig mindkét típusú dinnyénk nagyon jó, bőven felveszi a versenyt bármelyik országéval. Innen pedig még a fuvar is olcsóbb.”

Idén is központi hatóság ellenőrzi a dinnye minőségét. A jó áru kilójának ára 100 forint körüli lesz Simonka György szerint.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top