Aktuális

Te vajon alkalmas lennél űrutazásra?

Most már biztos: nő is repül az űrbe szombaton. A kínai Jang 34 éves, egygyermekes édesanya, aki nem izzad. Szerintünk ilyet itthon is találni.

Szombaton Kína (harmadik országként a világon) három űrhajóst küld az űrbe a Sencsou–9 űrhajó fedélzetén. A szerencsés (?) kiválasztottak között egy nő is van: Liu Jang 34 éves vadászpilóta. Orosz, amerikai, angol és kanadai társai után ő lesz a nyolcadik, aki miatt két vécé kell az űrhajón.
Liu és társai tíz napig lesznek távol, ezalatt pusztán annyi a dolguk, hogy a tavaly szeptember óta pályán lévő Tienkung–1 űrállomásmodult megközelítsék, „dokkolást hajtsanak végre” (a közlemények szerint kézzel), majd ketten átlépjenek a Tienkung–1 fedélzetére.

A kiválasztottak között egy nő is van: Liu Jang 34 éves vadászpilóta
Akárki nem repülhet

Egy edzésben lévő csajnak ez semmiség persze, ám a kínai válogató bizottság nem így gondolja; ők még egy sor feltételt előírtak, aminek meg kell felelnie mindenkinek, aki ily módon az űrbe vágyik – és ezek közül csak egy az, hogy tudjon repülőt vezetni.
Az összeállított kritériumok alapján az ideális jelölt a harmincas éveiben jár, legalább egy gyereke van (a fent tartózkodás hatással lehet a fogamzóképességre), nincs lyukas foga, nem izzad erősen, és nincsenek sebek a testén.

Liu Jang
Liu Jang

Korábban, más országok esetében ennél azért bővebb feltételrendszerekről lehetett hallani (tökéletes fizikai kondíció, ép csontozat, jó terhelhetőség, kiváló kommunikációs készség, higgadt problémakezelés, előny a tudományos vagy műszaki végzettség), de úgy látszik, Kína számára más az elsődleges.

Liu Jang mindenesetre kiválóan hozza a fentieket, ám mi úgy gondoljuk, sok magyar nő is átvihetné az alacsonyabb lécet – végül is a repülőgép-vezetést meg lehet tanulni.
Keressük tehát azokat, akik legalább ezen az egy feltételen kívül a többinek megfelelnek. Kíváncsiak vagyunk, olvasóink közül vajon hányan pályáznának eséllyel, ezért kérünk, írj kommentet, ha elmúltál harminc, de még nem vagy negyven, legalább egy gyermekkel rendelkezel, egészségesek a fogaid, szép a bőröd és rendben van a hőháztartásod.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top