Aktuális

Tényleg Szolnokon a legjobb élni?

Szolnok lett a győztes "A legélhetőbb város" címért indított versenyben. De vajon mennyire érzik magukat nyertesnek az ott lakók?

Tényleg Szolnokon a legjobb élni?Szolnok meggyőző „teljesítményével” összesen 143 magyar város felett győzedelmeskedett a CSR Hungary által szervezett versenyen, amelyben felállították a legélhetőbb magyar városok rangsorát. Budapestet kihagyták a mezőnyből, mivel világvárosként nehéz lenne összehasonlítani a többi településsel.

De vajon mitől jó élni egy városban? Szép a környezet, hangulatos a belváros, sok a zöld, van jó kis esti élet, de ha kell, nyugalom is… emellett nem mellékes persze (sőt), hogy meg lehet-e élni, van-e munka, drága-e az élelmiszer…

TOP 10
Szolnok
Zalaegerszeg
Debrecen
Kecskemét
Szeged
Győr
Nyíregyháza
Békéscsaba
Kaposvár
Veszprém

A kezdeményezés szervezői a Központi Statisztikai Hivatal adatait, a fejlődést és a tervbe vett fejlesztéseket értékelték, nagy hangsúlyt fektettek a környezetvédelemre és személyesen is bejárták a városokat. Mint Takács Júlia, a CSR Hungary alapítója elmondta: az országot járva jelentős különbségeket lehet látni a magyar városok között, míg egyes települések nagyon sokat fejlődtek, másutt szinte semmi változás nem történt az elmúlt húsz évben. Ezért úgy gondolták, hogy a települések fejlődésének ösztönzésére bemutatják, hogy vannak pozitív példák.

Nos, a pozitív példa nemcsak Szolnok, hanem Zalaegerszeg és Debrecen is – a további dobogósok.

– Valóban fejlődik a város, szép új terek lettek és gyönyörű a Tisza-part – mondja Kaszab Zoltán, aki harminc éve él Szolnokon. – Egy kívülállónak úgy tűnhet, hogy egy „poros” kis mezővárosból jó hely alakul. De mivel a régi nagyvállalatok eltűntek, nincs elég munkahely, nehéz a megélhetés – persze tudom, hogy az ország más részeiben is ez a helyzet. – Zoltán egy ipari parkban üzemeltet vendéglátóhelyet és azt mondja, nem mindenki engedhet meg magának egy kávét nála. – Főleg a középvezetők jönnek be ide, mert nem ritka, hogy egy munkásember csak 60-70 ezret keres. Szóval engem meglepett az eredmény, bár tény, hogy a 1975-ben, amikor 900 éves volt a város, sok új épületet húztak fel és valami megmozdult. És mi mégiscsak megyeszékhely vagyunk, én azt mondom, ha valaki panaszkodik, nézz meg, milyen az élet Karcagon vagy Ózdon!

Tényleg Szolnokon a legjobb élni?Kárpáti Katalin Zsófia szolnoki születésű, és bár nem hagyná el a várost, nem érzi a „legélhetőbbnek”.
– A belvárosra tényleg sokat költöttek, de azért még van probléma bőven. Sok út elég rossz és bár lett színjátszós szökőkutunk meg egy sétálóutcánk, a buszok, taxik ott is közlekednek. Megépült a Tiszavirág híd, csodálatos szép, de már most vannak vele műszaki problémák. Felújították a művelődési házat, más dolgok viszont félbemaradtak a pénz miatt. Vagy ott a Tiszaliget, csodálatos terület, zöldövezeti rész, de nincs kihasználva. Pedig itt a Zagyva, a Tisza, itt élénk folyóvízi életnek kéne lennie.
Katalin szerint nem könnyíti meg a dolgukat, hogy – mint mondja – nincs náluk „igazi látnivaló, nevezetesség”. És bár rendeznek gulyásfesztivált meg tiszavirág-fesztivált, a hétköznapokon „a tinédzsereké a világ”, főleg nekik vannak szórakozási lehetőségeik.
– Munkahelyek kellenének, meg támogatás a kisvállalkozásoknak. Én csak a családom miatt nem mentem el innen, de megfordult a fejemben a jobb életlehetőségek miatt.

És bár a top 10 lista szerint kiválóan élhető hely még Nyíregyháza vagy Kaposvár is, Katalinnak hiába ajánlgattuk ezeket az újrakezdésre. – Ha már mennék, akkor nem állnék meg az országhatárnál – jelentette ki a legélhetőbb város lakója.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top