Aktuális

Gyaloglás közben is büntetik az sms-t

Nagyjából 20 ezer forintnyi összegre büntetik azokat a gyalogosokat egy amerikai kisvárosban, akik séta közben üzeneteket küldenek a telefonjukon.

Gyaloglás közben is büntetik az sms-tHallottunk már olyanról, hogy valaki autóvezetés közben belehalt a facebookozásba, vagy olyanról, amikor a vendéglősöknek lett elegük a telefonáló vendégből. Olyanról viszont még nem, hogy gyalogosoknak tiltották meg az esemesezést. Pedig ez történt a New Jersey állambeli Fort Lee városában – számol be az ABC News. „A gyalogosok figyelmét is eltereli a telefon, nem néznek körül, és nem vigyáznak, hova lépnek” – mondta a város rendőrfőnöke. Thomas Ripoli szerint csak tavaly három gyalogos halt meg a városban, és 74 olyan baleset történt, amiben gyalogosok is megsérültek, mert nem figyeltek oda.

Pár hét alatt 117 gyalogost büntettek meg, fejenként 85 dollárra, ami nagyjából 20 ezer forint. „Még gyerekeket is megbüntettünk, amit persze a szülőknek kell  kifizetni, hiszen ez a gyerekeik biztonságáról is szól” – tette hozzá a rendőrfőnök.

A törvény kitalálói egyébként a New York-i  Stony Brook Egyetem tanulmányára hivatkoznak, amely szerint az esemesező gyalogosok 60 százalékkal nagyobb eséllyel térnek el az útirányuktól, mint a nem esemesező társaik.  És ha elgondolkodunk, biztos nekünk is eszünkbe jut olyan eset, amikor rossz irányba indultunk az utcán, vagy rossz helyen szálltunk le a buszról – természetesen a mobiltelefonunk miatt. Vagy túlzás lenne ez a szigor?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top