Aktuális

5 dolog, ami miatt rossz az érettségi rendszer

A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete szerint a jelenlegi érettségi vizsgarendszer nem hatékony és nem ösztönöz teljesítményre. Szerintük kevésbé kellene terhelni a fiatalokat.

Drasztikus változásokat javasol egy magyar szülői szervezet – szerintük az érettségizés jelenlegi rendszere nem jó. „Az érettségi vizsga célja annak megállapítása, hogy »a vizsgázó felkészült-e a felsőoktatási intézményekben folyó tanulmányok megkezdésére«, de jelenleg nincs elég idő a vizsgakövetelményekben előírt túlcsorduló tananyag átadására” – érvelnek. Mint mondják, a rendelkezésre álló százharmincnyolc óra alatt nem lehet felkészíteni a tanulókat középszintű érettségi vizsgára, ezért a szülőknek magántanárt kell fogadniuk vagy érettségre felkészítő pénzes tanfolyamokra kell járatniuk a gyermeküket. A következő változtatásokat javasolják:

5 dolog, ami miatt rossz az érettségi rendszer

1. Kevesebb követelményt!
A tanulóknak a felsőoktatásból éveken keresztül leszivárgott ismeretanyagot kell elsajátítani feleslegesen, mivel azok megtanítása a főiskolák, egyetemek feladata. Vissza kell tolni a tudományos vagy áltudományos ismeretanyagot a felsőoktatásba!

2. Három kötelező érettségi vizsgatárgy bőven elég
A mostani öt tárgy helyett csak három kötelezőből kelljen beszámolni, és a tanuló dönthessen, hogy melyik érettségi vizsgatárgyból milyen szinten vizsgázzon, aszerint, hogy ahová jelentkezik – főiskolára vagy egyetemre –, az az intézmény milyen elvárásokat ír elő. „Minek kell előírni a magyar nyelv és irodalom, matematika- vagy történelemérettségit, ha a legtöbb főiskolai vagy egyetemi szakon nem is veszik figyelembe ezeknek a tantárgyaknak a vizsgaeredményét?” – kérdezik a szülők közleményükben.

3. Az osztályzatok megszüntetése
A vizsgázó teljesítményét a pontszámok százalékával fejezzék ki, mert a tanulók megkülönböztetését jelenti, ha egyikük 65%-os, a másik 85%-os ötös, vagy az egyik 33%-os, a másik 40%-os hármas.

4. Előrehozott érettségi vizsga
Ne csak a tanulmányok végén lehessen érettségizni, hanem akár a 9., 10., 11. évfolyamokon is. Vagyis a diák akkor jelentkezhetne a tesztre, amikor a tudása csúcsán tart az adott tárgyból. Így az előrehozott vizsga csökkenti a rendes érettségin a terhelést.

5. Tudhassák, mire számíthatnak!
Négy évvel hatályba lépés előtt hozzák nyilvánosságra az érettségi vizsgakövetelmények, a vizsgaszabályzat és a felsőoktatás felvételi követelmények módosításait, mert a tanulónak és a családjának már az általános iskola befejezése előtt tudnia kell a feltételeket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top