Aktuális

Anyák napján béküljünk az anyóssal?

Rosszban vagy az anyóssal, és szeretnéd, ha jobb lenne a viszony? Anyák napján akár meg is teheted az első lépést - tudunk olyanról, akinek bejött.
Anyák napján béküljünk az anyóssal?

Sajnos sokszor nem egyszerűek az anyós-meny kapcsolatok, de talán az anyák napja jó alkalom lehet arra, hogy megpróbáljuk elásni a csatabárdot, már ha egyáltalán el akarjuk. Egy olvasónk elmesélte, hogy őt és az anyósát egyszer éppen az ünnepi hangulat békítette ki. „Anyósomékkal majdnem húsz évig egy udvarban laktunk. Anyák napja reggelén apósom volt az első, aki átjött, és boldog anyák napját kívánt – kezdi a történetet Erika, egy középkorú édesanya. – Először nagyon meglepődtem, nem is igazán tudtam hová tenni a dolgot, aztán két év után megkérdeztem tőle, hogy minek köszönhetem a figyelmességét. Ő mosolygott, és azt mondta, hogy azért teszi, mert anyaként is tisztel engem, hiszen unokával ajándékoztam meg.

Tulajdonképpen ez a gesztus segített kibékülni anyósommal is. Építkezés alatt együtt laktunk velük, és egyszer különösen összekaptam vele. A veszekedés után egy hónapig nem beszéltünk, pedig nem igazán tudtuk elkerülni egymást. Eljött az anyák napja, apósom pedig ebben a fagyos hangulatban is szokása szerint jött hozzám, és sok boldogságot kívánt. Azt hiszem, ez a megható pillanat volt az, amikor úgy éreztem, nagy butaság haragban lenni egymással, ezért amikor a férjem és a kislányom annak rendje és módja szerint odaálltak anyósom elé és felköszöntötték, én is adtam neki két puszit. Ő nagyon meglepődött, rá is kérdezett, hogy minek köszönheti a hirtelen hangulatváltást. Aztán megbeszéltük, hogy mindketten megbántuk azt a sok csúnya dolgot, amit korábban egymás fejéhez vágtunk, és annyira nem is gondoltuk komolyan.”

„Ez nem anyósok, hanem anyák napja!”

Sokan viszont szilárdan ragaszkodnak ahhoz az állásponthoz, hogy az anyák napja egyáltalán nem az anyósokról szól. Szerintük mindenkinek kizárólag a saját édesanyját kellene ilyenkor felköszöntenie. „Semmi bajom az anyósommal, a keresztanyámmal, a szomszéd nénivel, csupán egyik sem az anyám! Akármilyen jó a viszonyom velük, és akármennyire tisztelem őket, akkor sem azok! Ha vannak gyerekeik, nyilván felköszöntik őket! Én meg úgy gondolom, hogy azzal tisztelem meg az anyámat, ha anyák napján kizárólag csak őt köszöntöm” – írja egy fórumozó.

„Az én anyukámnak bizony nagyon-nagyon rosszul esne, ha én nekiállnék felköszönteni anyósomat anyák napján. Bár semmi rosszat nem látok abban, ha valaki az anyósát is felköszönti, én úgy »örököltem« ezt, hogy az anyukámat és a nagymamáimat köszöntöm fel, és én ezt is szeretném továbbadni majd” – véli egy másik hozzászóló.

“Felveszem a bájvigyort”

Vannak, akik csak formaságnak tekintik a dolgot, és nem azért, mert őszintén gondolják, hanem csak a látszatkapcsolat fenntartása kedvéért ejtik meg az anyósköszöntést. „Anyósommal teljesen felületes a kapcsolat, már régen megromlott, ami maradt belőle, azt is csak az unokák kedvéért tartjuk életben – mondja Betti, egy fiatal, egygyermekes anyuka. –Az ünnepekkor megemlékezünk egymásról, és anyák napján a gyerekekkel együtt én is adok neki egy puszit. Néhány évvel ezelőtt én apósomat nem köszöntöttem fel a születésnapján, mert ő korábban letojta, ha nekem vagy a gyerekeknek születésnapjuk volt. De nem az após volt az, aki berágott, hanem az anyós, hogy mit képzelek én. Na, akkor rájöttem, hogy nekik még a szűk családon belül is csak a látszat a fontos, így azóta a családi béke kedvéért a jeles napokon felveszem a bájvigyort, átmegyek hozzájuk, és sok boldogságot kívánok.”

Vannak anyósjelöltek, akik egyenesen elvárják, hogy a gyerekük párja róluk is megemlékezzen ezen a napon: „Fiamnak voltak, vannak barátnői, és anyák napján az aktuális barátnők mindegyike megköszöntött. Ha ezt nem tették volna, akkor bizony nem lett volna jó véleményem róluk. A fiam is megköszöntötte az ő édesanyjukat, és ez így helyes. Nem kell ömlengeni, csupán annyit, hogy érezze a szülő, legyen az a lányos vagy fiús szülő, hogy nem feledkeztek meg róla” – vélekedett egy olvasónk.

Persze akadnak, akik anyósként egészen másképp gondolkoznak: „Anyaként és anyósként azért nem tulajdonítok különösebb jelentőséget ennek az ünnepnapnak, mert ha jó a gyerek-anya vagy anyós-meny, anyós-vő kapcsolat, akkor egy anyának vagy éppen anyósnak nem csak anyák napján fejezik ki törődésüket, szeretetüket a gyerekek – mondta el a véleményét egy középkorú édesanya, Zsuzsa. – Igazából nem tartom többre ezt a napot a nőnapnál vagy a Valentin-napnál. Ne azért köszöntsük fel egymást, mert éppen olyan nap van, hanem mert tényleg szeretünk. Aki csak ezeken a napokon fejezi ki szeretetét az édesanyja vagy a párja iránt, az csak színjátékot játszik. Az őszinte kapcsolatoknak ennél sokkal többről kellene szólniuk. Persze nem azt mondom, hogy egy apró meglepetés nem esik jól mindenkinek, de én bőven megelégszem azzal, ha a gyerekeim felhívnak, és azt mondják, boldog anyák napját, majd a jövő héten találkozunk, és ebédre legyen majd madártej is, anyu, azt csak te tudsz igazán jót.”

„Látni sem bírom, inkább virágot küldök”

Anyák napján béküljünk az anyóssal?Akik nem akarnak a kedves mama szemébe nézni még anyák napján sem, de azért a párjuk kedvéért nem feledkeznének meg róluk, azoknak jó megoldás lehet a virágküldés. Persze sokan vannak, akiknek semmi bajuk az anyósukkal, egyszerűen csak távol élnek tőle. „Anyósomék több száz kilométerre laknak tőlünk, ezért csak telefonon szoktuk felköszönteni a mamát ezen a napon – mondja a háromgyermekes édesanya, Anikó. – Arra mindig odafigyelünk, hogy mindegyik gyerek hangját hallja a mama, ezért mindenkinek a kezébe szoktuk adni a telefont. Egyszer-kétszer olyan is előfordult, hogy virágot küldtünk neki, ami nagyon bejött anyósomnak, bár hozzáteszem, ő nem rajong annyira a virágokért, a gesztust azért persze nagyra értékelte.”

Egy virágküldéssel is foglalkozó szalon vezetője, Hartyáni Rita a Nők Lapja Café kérdésére elmondta: anyák napja alkalmából évről évre egyre többen rendelnek virágküldő szolgáltatást. Sok köztük a külföldön élő, de egyre többen az országon belül is megrendelik a virágkézbesítést.

„Az is egyre többször előfordul, hogy anya és gyerek egy házban laknak, de a gyerek így szeretne nagy meglepetést okozni édesanyjának. Természetesen az anyósukról sem feledkeznek meg az emberek, ha például egy házaspár vásárol, általában hasonló csokrot kapnak a kedves mamák, esetleg a színek nem teljesen egyformák. Volt olyan is, hogy valaki nem akart találkozni az édesanyjával vagy az anyósával, ezért inkább ezt a köszöntési módot választotta, de talán ez a legritkább. Egyébként sokat beszélgetek a vevőkkel, akik sokszor egészen megnyílnak és beavatnak a családi konfliktusokba. Az is megtörtént már, hogy az én rábeszélésemre inkább személyesen adták át a csokrot” – mondja az üzletvezető.

A virágkötőmester szerint a bokréták a legnépszerűbbek, tele apró, színes virágokkal, de persze a vevők igyekeznek mindig az édesanyák kedvében járni, és ha tudják, mi a kedvence, akkor azt rendelik. „Az édesanyák mindig örülnek a kedvességnek, néha még el is érzékenyülnek, különösen azok, akiknek a gyereke külföldről küld virágot. Nem egy anyuka pityeredett már el a csokorba rejtett kabala vagy kedves üzenet láttán” – tette hozzá a virágszalon vezetője.

Ha anyák napján meglepnéd valamivel édesanyádat, akkor válassz itt egy videóüzenetet, és küldd el neki, mi pedig gondoskodunk róla, hogy pontosan vasárnap kapja meg! Még több anyák napi meglepetés közül választanál? Itt megteheted!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top