Aktuális

Enyedi Ildikót egy csimpánz tudná eljátszani

Őszinte, tiszta, eredeti, tehetséges és szerény. Nagyon ritka kombináció. Fantasztikus rendező, fantasztikus nő, példaértékű ember. Enyedi Ildikó őszintén válaszol a 10 kérdésre.

Enyedi Ildikót egy csimpánz tudná eljátszaniBudapestre költözne1. Ha újraélhetné élete egyetlen pillanatát, melyik lenne az?
Amikor az első gyermekemet vártam, a harmadik hónapban kimentem a Csillaghegyi strandra. Úsztam egy nagyot, utána kifeküdtem a medence szélére. Lehunytam a szemem, sütött a nap, és akkor éreztem először, hogy megmozdult a gyerek. Az a pillanat maga volt a teljesség.

2. Sokan sokfélét írtak, mondtak már önről. Ki volt az, aki a legjobban elkapta az ön lényegét, és mit mondott pontosan?

Nyíregyházán, első játékfilmem, Az én XX. Századom közönségtalálkozójára egy történelemtanár elhozta a szakmunkás osztályát is. A cím alapján úgy gondolta, ez egy ismeretterjesztő, történelmi film. Utána szabadkozva mondta, hogy a diákjai erre nem voltak felkészülve, biztos semmit sem értettek. Ekkor állt fel egy 15 éves fiú, aki olyan mély és pontos összefoglalását adta mindannak, amiért megcsináltam ezt a filmet, hogy szíven ütött. A nagy, történelmi folyamatok, amelyekről úgy érezzük, ki vagyunk nekik szolgáltatva, mind egyéni, személyi, kicsi döntéseken múlnak. Ez csak áttételesen van benne a filmben, de ő megértette.

3. Mi volt élete legfájdalmasabb élménye?
Ez nagyon privát, de elmondom, mert más megvilágításba helyezi a Geréb Ágnes ellen hozott ítéletet is. Egy nagyon biztonságos kórházban, ahol már előtte két gyereket megszültem, meghalt a harmadik gyerekünk. A szemem előtt hamisították meg a dokumentációt, és az az orvos azóta is praktizál…

4. Kinek a tehetségét irigyli legjobban?
Apám 81 éves. Másfél éve, azon a napon, amikor megtudta, hogy súlyos beteg, leült, és elkezdett könyvet írni. Most fejezte be – és szerencsére jól van. Ez a póz nélküli belső tartás komoly példa. Édesanyámmal méltó társai egymásnak ebben.

Névjegy
1955. november 15-én
született Budapesten.
Balázs Béla-díjas
filmrendező, forgatókönyvíró,
Érdemes művész.
A Színház- és Filmművészeti
Egyetem tanára.
Játékfilmjei: Az én
XX. századom (1989),
Bűvös vadász (1995),
Tamás és Juli (1998)
Simon mágus (1999)
Első szerelem (2008).
Cannes, Velence, Locarno mellett számos nemzetközi fesztiválon szerepelt, és több mint negyven hazai, illetve nemzetközi díjjal ismerték el munkáját.
Férje Wilhelm Droste német  irodalomtörténész, író.
Egy lány és egy fiúgyermekük van.

5. Mi az az emberi hiba, amit a legkönnyebben tolerál?
A hibázást magát. Az pedig, aki képes a hibáját beismerni, és azonnal a javítás módját keresi, egyenesen levesz a lábamról. Emögött bátorság, tartás van. Egy stábban mindenki a másikra van utalva. Aki dolgozik, hibázik. Amikor valaki másra hárít, attól a tiszta viszonyok is eliszaposodnak.

6.Mi az a téma, ami a leginkább idegesíti, amiről nem szeret beszélni?
Egy rossz kelet-európai szokás: a panaszkodás mint a társas érintkezés legkézenfekvőbb formája. Minden kimondott szó finom árkot váj, mélyíti a reménytelenség érzetét. Mindenki, aki ezt humorral vagy más módon oldja, nagy szolgálatot tesz.

7. Hová költözne el legszívesebben és miért?
Budapestre. És amiatt, ami potenciálisan benne rejlik ebben a városban. Sokféle arca van, de a nyitott, befogadó oldalát csak a külföldiek vagy a nagyon fiatalok élvezik. Lehetne az egész város ilyen, mindenki számára.

8. Mi a kedvenc idézete?
„Kész van, ami készül” – Erdély Miklós: Idő-mőbiusz, 1983.

9. Ki játszaná önt az életéről szóló filmben?
A munkámat reflektálatlan önfeledtséggel végzem – és élvezem. Csinálni valamit, csak a tevékenység öröméért, ezt egy csimpánz tudná leginkább eljátszani.

10. Ki az a színész, akit most csodál?
Mácsai Pált. Az egyik filmcsatornának forgatok egy negyvenrészes sorozatot. A főszerepet játszó Mácsainak elképesztő finom és erős, minden egyes epizódban csúcsponton lévő alakítást kell nyújtania. Nem a történet, nem a látvány, nem a hangeffektek, hanem ő viszi el a vállán az egészet. És belemegy, megcsinálja.

 

A cikk nyomtatásban a Nők Lapja e heti számában jelent meg. 

Enyedi Ildikót egy csimpánz tudná eljátszaniBudapestre költözneA legfrissebb szám tartalmából: 

  • Lilu: „Szeretnék még egy gyereket!”
  • Mikortól érett egy kisgyerek a bölcsire?
  • 3 könnyű tavaszi recept
  • Tavaszi nagytakarítás fillérekből
  • Bántalmazott nők kilátástalan helyzetben
  • Mikor lép félre a férfi?
  • Enyedi Ildikót egy csimpánz tudná eljátszani
  • Ha az orvos sem tudja, miért fáj…

Ha előfizetnél a lapra, itt és most megteheted!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top