Aktuális

Vásárolhat-e prostit az elnök testőre?

Felfüggesztették azon ügynököket állásukból, akik felelősek az újabb nemzetközi szexbotrányért: Obama katonái prostikkal szórakoztak. Winkler Nóra különvéleménye.

A hír: Kolumbiai látogatása idején az elnök biztonságáról gondoskodó titkosszolgálat felfüggesztette állásából tizenegy ügynökét, akik előkészítették az elnök útját. Emellett az őket segítő öt katona ellen is vizsgálat indult. Az ügynökség mellőzte az indoklást, de sajtóhírek szerint a botrány amiatt robbant ki, hogy az ügynökök prostituáltakat vittek fel a szállodai szobájukba, és ittasak voltak. Az amerikai elnök alapos vizsgálatot kért, és bár rosszallását fejezte ki, felhívta a figyelmet arra, hogy az ügynökök nap mint nap rendkívül nehéz szolgálatot végeznek, oltalmazva őt és a családját. „Nagyon kemény munkát végeznek stresszes körülmények között, és szinte mindig kiválóan végzik el a feladatot.”

Vásárolhat-e prostit az elnök testőre?Winkler Nóra véleménye: Obama kolumbiai látogatását némiképp keresztbe húzta biztonsági szolgálatának botránya. Elég nehéz lehetett tartania magát az eredeti forgatókönyvhöz, sejtve, hogy tárgyalópartnerei közben azon is fantáziálnak, mi is történhetett az ügynökök szállodai szobáiban. Nem tudom, milyen etikai kód vonatkozik a szakszolgálat embereire, hánytól hány óráig kell példamutatóan viselkedniük, és ha független férfiakról van szó, elfogadhatatlan-e, hogy éjszaka prostituáltakkal szórakoztak. Az eset egyébként az amerikai elnök odaérkezése előtt napokkal történt, vagyis akkor, amikor még terepfelmérés és előkészítés zajlott, és Obama később sem abban a hotelben szállt meg. Kolumbia nagy részén legális a prostitúció, ilyen esetekben a nők leadják igazolványukat a szálloda recepcióján, majd távozáskor felveszik. Tulajdonképpen az egész eset rejtve maradhatott volna, ahogy nyilván sok ezer eddig, ha nem konstatálja a szálloda munkatársa, hogy egy nő igazolványa még reggel is recepción van, holott a szállodai szobában annyi vendég tartózkodhat reggelig, ahány személyre a szobákat fizetik. Amikor erre figyelmeztetni akarta a szobában tartózkodókat, valóban ott találta a nőt, aki elmondta, azért nem indult még el, mert nem kapta meg a fizetségét. 47 dollárról van szó, kicsit több, mint tízezer forintról. Vagyis az egész kínos diplomáciai árnyék, kommunikációs erőlködés, visszahívás, elbocsátás, sajtótájékoztatás mind-mind nem lett volna, ha egy kolumbiai prostituált időben megkapja az előre egyeztetett tarifát, és ahogyan máskor, hazamehet az éjszaka közepén.

Minden ügynél érdekes visszafejteni a cselekményeket a kiindulópontig. Itt még sokáig lehet azon vitatkozni, szabad-e lerészegedniük a testőröknek munkaidőn túl, vagy náluk nincs is olyan, hogy túl vannak a munkaidőn. Elfogadható-e, hogy a világ egyik legfontosabb elnökének biztonságáért felelő társaság egy olyan szállodában randalírozik, ahol más előkelőségek mellett rengeteg újságíró is jelen van. Igénybe vehetnek-e prostituáltakat, csak mert az adott országban ez legális. Ezekről hosszas viták folyhatnak. De az, hogy az amerikai elnökválasztási őrületben ezt a mindenképpen kellemetlen epizódot egy vonakodva átadott ötvendolláros indította el, hogy A verzióban mindez nincsen, mindenki nyugodtan alszik, a csúcstalálkozó lemegy, majd mindenki hazatér, de így a B verzió lett, egészen regényessé teszi az ügyet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top