Aktuális

Betiltották az energiaitalt a tolnai iskolákban

A gyerekek úgy feldobódtak tőle, hogy zavarták az órát. Sokszor reggeli helyett hozták magukkal a gyorsítót az iskolába.

Tolna város három általános iskolájában tilos energiaitalt inni áprilistól. Hogy erre miért volt szükség, arról az ezeket összefogó Wosinsky Mór Oktatási Intézmény igazgatónőjét kérdeztük.

Túlpörögtek az órán

„Azért tiltottuk be, mert nálunk már okozott problémát. Azok a gyerekek, akik energiaitalt fogyasztottak, deviáns magatartást produkáltak, nagyon feldobódtak, zavarták az órát és a többiek tanulását – mondta el Hága Lászlóné, akiben a gyerekek óra előtti magatartása láttán merült fel, hogy valami nincsen rendben. – Sok esetben reggeli helyett hozták magukkal, erre költötték a tízóraira kapott pénzüket, illetve itt az iskola előtt itták meg. Amikor rákérdeztünk, miért van erre szükség, azzal indokolták, hogy nem aludtak jól, sokáig fenn voltak éjjel, és ezzel próbálják ébren tartani magukat.”

Betiltották az energiaitalt a tolnai iskolákban

Azt mostantól sem tudják majd megakadályozni, hogy a gyerekek az iskolába menet ledöntsenek egy energiaitalt, ahogy azt sem, hogy az iskolán kívül rágyújtsanak vagy alkoholt fogyasszanak. Az órákon viszont a viselkedésük alapján ki tudják szúrni a túlpörgött diákokat, és ezt aztán jelzik a szülőnek. Végső esetben arra is van lehetőség, hogy a gyereket elküldjék az iskolából.

Egyre több általános iskolás issza

„Egy intézményrendszer nem tudja pótolni a szülői odafigyelést, csak segíteni tudunk benne – fogalmazott az igazgatónő. – Sajnos azt tapasztaljuk, hogy egyre több gyermek nyúl energiaitalhoz, pedig egy fejődésben lévő szervezetnek nem egy koffeinbombára van szüksége. Kávéautomatát sem tartunk az iskolában, és tűzzel-vassal irtjuk a csokoládét, a rágógumit és mindent, ami sok cukrot tartalmaz. A büfében is csak nagyon korlátozott mennyiségben árulnak ezekből.”

Az igazgatónő nem tud arról, hogy hivatalosan is tiltani kellene az iskolákban az energiaitalok fogyasztását, az új közoktatási törvény viszont megadja rá a lehetőséget. Eszerint minden olyan dolog bevitelét tiltani lehet, ami a tanulás folyamatához nem szükséges. Az új szabályt a szülői közösség, az iskolaszék és a képviselő-testület is támogatta, így kerülhetett be végül a házirendbe.

66 fiatal került kórházba

Az biztos, hogy a probléma nem csak Tolnára korlátozódik. „Nálunk is úgymond divat lett az energiaital, a tanárok szólnak, ha egy gyereknél ezt látják. Előfordult, hogy valakit ki kellett küldeni az óráról az udvarra, mert annyira felpörgött tőle. Még ennek ellenére is vannak szülők, akik nem is foglalkoznak azzal, ha a gyerek ezt veszi a boltban és egész délelőtt ezt szopogatja” – írta például Anda39 nevű olvasónk egy korábbi cikkünkhöz, és tény, hogy az ember csak akkor nem találkozik az utcán energiaitalozó gyerekekkel, ha csukott szemmel jár.

Egy nemrég készült felmérés szerint  a 10 és 18 év közötti magyar fiatalok kétharmada rendszeres energiaital-fogyasztó. Sokszor a szülők is tudnak erről, és legtöbben nem is szórakozóhelyeken, hanem az iskolában vagy otthon pörgetik magukat ilyesmivel. Zacher Gábor toxikológus szerint az energiaitalok a koffeintartalmuk miatt megviselik a fiatalok szervezetét. Az ízük viszont sokkal kellemesebb, mint a kávéé, ezért nyilván a gyerekeknek is ízlik, viszont több benne a koffein, mint a kávéban. Az év első három hónapjában hatvanhat fiatalt kellett kórházban ápolni, mert túl sok energiaitalt ittak – akár húsz dobozzal. Ketten nem úszták meg maradandó károsodás nélkül. Ezek szerint a tavaly bevezetett chipsadó sem szüntette meg a problémát, pedig a sok cukrot és koffeint tartalmazó üdítők drágultak az új adónem miatt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top