Aktuális

Megfagytak a méhcsaládok: nem lesz idén elég méz?

Az idei időjárás továbbra sem kedvez a mezőgazdaságnak. Az aszály a veteményeseket teszi próbára, a méztermést pedig a kemény februári fagy tizedelte meg.

Megfagytak a méhek – nem lesz elég méz?Azt még nem tudni, a méz árára mekkora hatással lesz a méhészek kára, mindenesetre az idei szélsőséges időjárás miatt számottevő méztermés nélkül maradhatnak idén a Jász-Nagykun-Szolnok megyei gazdák – írja a szoljon.hu. Az enyhe januárban az anyaméhek elkezdték rakni a petéket, a kis rovarokat a termelők minden igyekezete ellenére azonban a februári zord fagyok megtizedelték, a dolgozók ugyanis azzal voltak elfoglalva, hogy magukat melegítsék.

A megyei portál arról is beszámolt, hogy az Országos Magyar Méhész Egyesület megyei szaktanácsadója, Molnár Ferenc szerint országos szinten csak tízszázalékos a veszteség, viszont Jász-Nagykun-Szolnok megye számos területén helyenként elpusztult a méhállomány 30-40 százaléka is.

Az idei év eleji időjárás – enyhe január után a kemény fagyok – a mezőgazdaság szinte minden területére lesújtott. Mint arról már korábban beszámoltunk, a fagyok óriási kárt tettek például az őszi- és sárgabarackosokban is. De az őszi vetésű búza is megsínylette a hideget, ami nyilván hatással lesz a kenyér árára.

Az aszály is árt

A hideg után most a kevés eső is gondot okoz: a Gabonatermelők Országos Szövetsége szerint (GOSZ) a korai vetésű növények közül a cukorrépa, a mák és a borsó kelése is veszélyben van a nagy szárazság miatt. Az őszi, kalászos növényekre is kihatással lehet az aszály, ugyanis a repce nagy része idén ki sem kelt, amit mi ugyan közvetlenül nem fogunk megérezni, de a termelők annál inkább, mivel a repce az egyik legfontosabb mezőgazdasági exportcikkünk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top