Aktuális

“Csak fehér bőrű gyereket akarunk!”

Az örökbefogadás előtt állók számára a sok eldöntendő kérdés között szerepel a pici etnikai hovatartozása. Vajon tényleg fontos kérdés ez?

David Cameron brit miniszterelnök március folyamán jelentette be, hogy kormánya változtatni kíván az örökbefogadást szabályozó törvényeken annak érdekében, hogy az árva gyermekek otthonra találását megkönnyítsék – olvasható az ELTE Társadalomtudományi Karának hírlevelében. Bár az etnikai hovatartozás kérdése csak egy a sok szempont közül, amely alapján az örökbe adásról döntenek, a gyámhivatal egyelőre nem szívesen helyezi el a gyermeket eltérő etnikai hátterű családoknál, így az ázsiai és afrikai gyermekek nem találnak szülőre, míg a fehér bőrű családok nehezen, vagy egyáltalán nem találnak örökbefogadásra váró gyermeket.
Az ázsiai és fekete bőrű árváknak kétszer annyi ideig kell várniuk, mint a fehér bőrű gyermekeknek, hogy befogadják őket.

Itthon nincs erre vonatkozó rendelkezés

Magyarországon nincs rasszra vonatkozó szabályozás, tudtuk meg az Ágacska Alapítvány az Örökbefogadásért és a Családokért elnökétől, Bogár Zsuzsától. „Itthon elsősorban a roma piciket érinti a kérdés, s bár a jövendőbeli szülők »az egyéb kikötés« rovatban megjelölhetik az erre irányuló preferenciájukat is, egyre többen vannak olyanok, akik nem tartják fontosnak ezt a feltételt; nem beszélve arról, hogy a picik etnikai hovatartozása nem is megállapítható, romának ugyanis csak az tekinthető, aki annak vallja magát.”

Roma kisgyermeket is vállaltunk volna

„A titkos örökbefogadást választottuk, és ahogy azt ilyenkor kell, mi is megjelöltük az »igényeket«. Kisfiút szerettünk volna, maximum egyéveset, az etnikai hovatartozással azonban nem foglalkoztunk – meséli Tamás, aki feleségével együtt mindig nagy családról álmodott, éppen ezért vállalták, hogy végigcsinálják a procedúrát, ami ahhoz szükséges, hogy szülővé válhassanak. – Mivel nagyon hosszú a várakozási idő, a feleségemmel arra gondoltunk, hogy bejelöljük; roma gyermeket is szívesen fogadnánk. A roma kisfiú érdekében azonban az illetékes lebeszélt bennünket. Azzal magyarázta, mivel van már két szőke gyermekünk, egy roma kisfiúnak az lenne a legrosszabb, ha egy olyan családban, közösségben nőne fel, ahol ő az egyetlen, aki más.” A pszichológiai vizsgálatok során vizsgálják, hogy a gyermek énfejlődése szempontjából mi az ideális.

Mindegy, hogy fekete vagy fehér

Három évvel ezelőtt Kingáék számára sem volt fontos ez a kérdés. „A papíron be lehetett jelölni, hogy fehér bőrű gyermeket akarunk, de nekünk igazából mindegy volt, hogy kínai, fekete vagy fehér. Ennek ellenére tudtuk, hogy kicsi a valószínűsége annak, hogy a gyermek roma lesz. Titkos örökbefogadással, megyei szinten fogadtunk örökbe, ami annyit jelent, hogy a mi megyénkből kaphattunk babát, itt pedig nem nagyon élnek kisebbségiek. De ha akartuk volna, sem tudtuk volna meg, hogy roma-e a kisgyermek vagy sem: a picik szüleiről ugyanis csak annyit lehet megtudni, amennyit a vér szerinti szülő magáról elárul” – meséli Kinga, aki hamarosan kétgyermekes anyuka lesz, másodszor is vállalták az örökbefogadást.

  11 dolog, ami a párokat idegesíti a szinglikben Elindult a Nők Lapja Café 33 kívánság adományozó akciója. Jelentkezz te is!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top