Életmód

Hol a legjobb nőnek lenni?

Nőnek lenni jó. De hol a legjobb? Az Independent magazin nekiveselkedett a kérdésnek, és nőnapra összeszedte.

Bár a világ lakosságának közel fele nő, ma, a 101. Nemzetközi Nőnapon nehéz eldönteni, hogy az ünneplésre, vagy inkább a kétségbeesésre van okunk. A Világgazdasági Fórum adatai szerint a nők helyzete az elmúlt 6 évben a világ országainak 85 százalékában javult, de mind gazdasági, mind pedig politikai értelemben hosszú út áll még előttünk. De nézzük meg a körkép végeredményét:

Ahol a legjobb nőnek lenni: Izland

Izlandon a legnagyobb az egyenlőség nők és férfiak között, mind az oktatásban, az egészségügyben, a politikában és a munka világában is.

„Rengeteg lehetőségünk van. 20 éves korig szinte az összes oktatási intézmény látogatása nyilvános és ingyenes. Kiváló az egészségügy, az anyákról és gyermekeikről remekül gondoskodnak. A munkaerkölcs a lehető legjobb, rengeteg egyedülálló anyuka dolgozik és a közösség megbecsüli őket” – fogalmazott Kristbjorg Magnusdottir 42 éves izlandi bába, négy gyermek édesanyja.

Ahol a legjobb anyának lenni: Norvégia

Norvégiában a legkisebb a gyermekágyi halandóság kockázata, és szinte minden szülést szakember vezet le. Ezzel szemben Afganisztánban kétszázszor nagyobb valószínűséggel halnak bele a szülésbe a nők, Dél-Szudánban pedig még ennél is magasabb a terhesség vagy a szülés közben jelentkező komplikációk miatti halálozások száma.

„Azt látjuk, hogy rengeteg várandós nő hal meg, naponta átlagosan 16, pedig ennek nem kellene így lennie. A szülések 80 százaléka otthon zajlik. 75 motoros mentőt állítottunk szolgálatba, melyekkel elérhetjük a segítségre szoruló anyákat” – mondta a Dél-Szudánban élő Joy Kenyi, az UNICEF munkatársa.

Ahol a legtovább élnek a nők: Japán

Japánban a nők születéskor várható átlagos élettartama 87 év, ami 7 évvel megelőzi a férfiakét is. Ezzel szemben a dél-afrikai Lesothóban a nők átlagosan 48 évet élnek.

Ahol a legtöbb nő dolgozik: BurundiIzlandon a legjobb nőnek lenni

A kelet-afrikai Burundiban a nők munkaerő-piaci részvételének aránya 92 százalék!

Ahol a legjobban keresnek a nők: Luxemburg

Luxemburgban a nők éves átlagfizetése átszámítva nagyjából 8 800 000 forint. Ebben az országban amúgy a legkisebb a szakadék a nők és a férfiak fizetése között is.

Ahol a nőknek a legtöbb szabadidejük van: Dánia

Dániában a nőknek napi szinten 57 perccel több idejük jut a kikapcsolódásra, mint a férfiaknak.

Ahol a legjobb női politikusnak lenni: Ruanda

Ruanda a világon az egyetlen ország, ahol a parlamenti képviselők többsége nő: a 80 képviselői helyből 45-öt nők birtokolnak.

„Úgy éreztem, különleges küldetést kaptam: azoknak a nőknek a hangját hallathatom, akik a leggyakrabban esnek népirtás áldozatául. Itt készülnek a törvények, és itt minden nő magasan iskolázott. Nőket érintő kérdéseket vethetünk fel a parlamentben” – magyarázta Connie Bwiza Sekamana ruandai parlamenti képviselő. Amikor politizálni kezdett, még csak 12 százalék volt a női képviselők száma az ország parlamentjében.

Ahol a legjobb női újságírónak lenni: Karib-térség

A karibi térségben a legmagasabb a női újságírók száma mind az elektronikus, mind pedig a nyomtatott sajtóban. A médiamunkások 45 százaléka nő.

„Amikor Afganisztánba megyek, megőrülök. Naponta négyszer-ötször zaklatnak az utcán. Az afgán nők számára ez mindennapos. Mégis visszatérek és nem adom fel, mert úgy gondolom, hogy ezek a nők jobb életet érdemelnek. Szeretnék létrehozni Kabulban egy internetkávézót nők számára, hogy felvehessék a kapcsolatot a világ más tájain élő nőkkel” – vázolta elképzeléseit Noorjahan Akbar, Amerikában tanuló, afgán származású egyetemista, a Young Women for Change (Fiatal Nők a Változásért) nevű szervezet egyik alapító tagja.


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top