Aktuális

Mínusz tíz fok is jöhet a héten

A hét közepére várják a legnagyobb hideget, a reggeli fagyok ellen védeni kell a kerti nárciszokat és jácintokat.

Mínusz tíz fok is lehet a hétenÉszakról folyamatosan szivárog hozzánk a hideg levegő, a hétvégi napos időt is ennek köszönhettük az Időkép jelentése szerint. A száraz hideg viszont a hét további felében is folyamatosan áramlik be hozzánk, és ez a folyamat szerdán csúcsosodik ki.

Védd a virágodat!

Emiatt erős hajnali fagyokra lehet számítani szerdán és csütörtökön, a legtöbb helyen –5 fokot jósolnak, de a Nyírség és a Kiskunság fagyzugos területeire –10 fokos zimankót is mondanak. „Hótakaró hiányában az erős fagyok elsősorban az őszi vetésű gabonafélékre, valamint a már földből kibújt tavaszi virágainkra jelenthetnek veszélyt, ha tehetjük, óvjuk ezen növényeinket a hideg ellen” – olvasható az időjárás-jelentésben.

A hét közepén a nappali időjárás is hűvös lesz, legfeljebb öt fokra számítanak. Hétvégére aztán végre mindenkinek kedvére tesz kicsit az időjárás, péntek reggelre friss hó hullhat a Mecsekben, szombattól aztán enyhe, tavasziasabb időben bízhatnak a hétvégi kirándulók.

A hortenziának nem árt

„Ilyenkor a kertekben a hagymás növények bújnak elő, a jácint, a nárcisz, a hóvirág és lassan a tulipánok, a legfontosabb az, hogy takarjuk be őket két-három centi vastagon – mondta el nekünk Benkócs Gyuláné Katalin kertészmérnök, aki éppen hortenziát metszett egy kertben. – Ha maradt tavalyról egészséges levágott lomb, ami nem gombás és nem eszegették meg a rovarok, akkor azzal, vagy vehetünk hozzá fenyőkérget.”

„A hortenziák tele vannak kétcentis rügyekkel, de ezeknek nem árt a fagy, mert magasan vannak, viszont azért ezeket érdemes csak tavasszal visszavágni, mert ha öt–tíz centit meg is csíp a fagy, azt úgyis visszavágjuk” – tette hozzá.

A búza most a szárazságot nyögi

„Az ismétlődő erős fagyok akkor jelentenek problémát, ha a növények tavaszi fejlődése már beindult, de mostanáig olyan hidegek voltak, hogy ez még nem következett be – magyarázta el nekünk dr. Nyárai-Horváth Ferenc, a Szent István Egyetem Növénytermesztési Intézetének adjunktusa. – Nagyon súlyos kárt a késő tavaszi fagyok okoznak május 12–14. környékén, a fagyosszentek idején. Ha ilyenkor fagy, az komoly pusztításokat tud végezni a szőlőben és a gyümölcsösökben.” Különben a búza jól bírja a hőmérséklet-ingadozásokat, viszont most minden ősszel vetett gabona szenved még a tavaly nyár végi szárazságtól, mert a vízhiány azóta sem pótlódott.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top