Aktuális

Csokilopásért javítóintézetbe?

Rablás címén két és fél évre javítóintézetbe küldött a tatabányai bíróság egy 14 éves oroszlányi fiút néhány tábla csokoládé miatt. Indokolt ez a szigor?

Csokilopásért  javítóintézetbe?„Nem ez volt a fiú első esete, csak eddig nem volt 14 éves, vagyis nem volt büntethető” – magyarázza dr. Köck Ildikó, a Tatabányai Törvényszék bírósági titkára. A fiú még januárban rejtett a kabátja alá márkás csokikat, de az eladó észrevette, és rászólt. Ekkor a fiú meglökte őt, és elfutott a tizenkét éves barátjával együtt. Így lett a lopásból rablás, ami sokkal súlyosabb cselekménynek számít, és kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés jár érte.

14 éves, 6 napos

A fiú épp egy héttel a születésnapja után próbált lopni az oroszlányi boltból, de még gyerekként – tehát 14 éves kora előtt – többször járt a rendőrségen, mert garázsokat tört fel társaival. Akkor büntetlenül megúszta, de most a múltja is súlyosbította az ítéletet a bírósági titkár szerint.

Nem tudják, hogy büntethetők

Érdemes nagyon megtanítani a gyerekeket arra, mit szabad és mit nem, különben az egyre szigorodó szabályozás miatt könnyen rács mögött találhatja magát az is, aki csak „poénból” vagánykodik. És mint a mellékelt eset is mutatja, a dolog elfajulhat, ha másképp alakulnak a dolgok, mint az az eredeti tervben szerepelt. Csakhogy ezek a „közbejött komplikációk” akár éveket jelenthetnek. A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője szerint a gyerekek sokszor nincsenek tisztában azzal, hogyan kerülhetik el, hogy bűncselekmény áldozataivá vagy esetleg elkövetőivé váljanak. „Pont ezért tartunk iskolai órákat, hogy ne csak azzal legyenek tisztában, hogyan védjék meg magukat, hanem azzal is, hogy ha például garázdálkodnak, annak milyen következményei lehetnek” – mondta el Léber Gabriella.

Nem ismeri az ügy minden egyes részletét, de túl szigorúnak tartja a két és fél évet egy vidéki javítóintézet név nélkül nyilatkozó nevelője. Azt mondta, az ő neveltjeik – mert így hívják a bentlakókat – közül, akik ennyit kaptak, súlyosabb dolgokat követtek el, csak csokilopásért nem került javítóintézetbe senki.

Még változhat

Nem mondhatjuk, hogy szigorú vagy enyhe az ítélet, amíg nem ismerünk minden egyes részletet Baltay Levente, a Társaság a Szabadságjogokért szakértője szerint. „Persze lehet kritizálni a bíró döntését, de ahhoz ismerni kell az ügyet.” Az ítélet nem jogerős, tehát másodfokon egész máshogy is dönthet a bíró. 2010 óta a szabálysértési őrizet bevezetésével kisebb lopásokért is bent lehet tartani fiatalkorúakat és felnőtteket, akár egy szelet csokiért is. Két éve nagy port kavart az az ügy, amikor középiskolás lányok az évnyitó után heccből elloptak pár fülbevalót, majd negyven órán át benn tartották őket a rendőrségen, az egyiküket pszichiátriára kellett vinni. Ők akkor egy bírói figyelmeztetéssel megúszták a dolgot. A szabályozás visszássága egyébként az, hogy ha valaki egy bizonyos  értékhatár felett lop – ez most éppen 20 ezer forint –, akkor általában nem tartják bent, hanem kihallgatás után kiengedik, persze ítélet akkor is születik. Szabálysértés esetén viszont az elkövetőt őrizetbe veszik, amivel a TASZ szakértői szerint egyrészt a bíró helyett büntetnek, másrészt pedig általában az indokoltnál súlyosabb szankciót alkalmaznak.

Te mit gondolsz, szigorú a büntetés, vagy sem?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top