Aktuális

Sofőrök és szívbetegek, vigyázat – itt a tavasz!

Tegnap még hóviharral és esti mínuszokkal küzdöttünk, mára pedig itt a meleg. Vajon hogyan fogadja szerveztünk a hirtelen hőmérséklet-változást?

Sofőrök és szívbetegek, vigyázat – itt a tavasz!„A hirtelen jött meleg megviseli a szervezetet, elsősorban a keringési problémákkal küzdőknek, alacsony és magas vérnyomással élőknek kell számítaniuk kisebb rosszullétekre – nyilatkozta lapunknak Gaál Áron meteorológus. – De számolni kell a reakcióidő megnövekedésével és a koncentrálóképesség csökkenésével is, ami tél végén egyébként is jellemző az emberekre.”

A hirtelen jött meleg miatt sokan panaszkodhatnak fejfájásra, levertségre, de akár szédülésre is, sőt azon se csodálkozzon senki, ha munkájában a szokásosnál gyengébben teljesít, vagy a gyerek esetleg intőt kap a suliban.

Várható időjárás:

Csütörtökön változóan felhős égre számíthatunk, de szerencsére eső nem várható. A szél mérséklődik, és a nappali hőmérséklet 11-12 fok körül várható.

Pénteken reggel erősen felhős lesz az ég, és kisebb eső, záporeső is előfordulhat, szerencsére a felhőzet csökkenni fog, és 11 és 17 fok közötti hőmérséklettel számolhatunk.

Szombattól hűvösebb, de száraz idő várható, napos, kora tavaszias hétvégére készülhetünk.

Ez van, ezt kell szeretni

A fronthatások okozta kellemetlenségek elkerülésére sajnos nincs recept, ezzel jobb, ha mindenki számol, és jobb, ha elfogadja, hogy lassúbb, ingerlékenyebb, és fáj a feje. Biztatásként többet nem mondhatnak a szakemberek, mint azt, hogy vannak olyan területek például Észak-Amerikában, ahol nem ritka a napi 20-25 fokos hőingadozás, és mégis kibírják a helyi lakosok.

Lehet még tél

Aki pedig nagyon megörült volna a márciusi tavasznak, az jobb, ha számol azzal, hogy márciusban és áprilisban még nem ritka a hóesés, bár 50 centi hóra már nem kell számítani, de 1-2 órányi intenzív havazással még lehet, hogy fogunk találkozni. Ezzel jobb, ha az autósok is számolnak. „Még 1-2 hétig mindenképpen tartsák fent az autósok a téli gumit, mi azt szoktuk mondani, hogy akkor érdemes lecserélni, amikor a napi átlaghőmérséklet eléri a plusz 7 fokot. Addig még esténként és hajnalban számíthatunk csúszós utakra” – tanácsolta Beri Zoltán autószerelő.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top