Aktuális

Extrém hideg: drágulhat a kenyér, a sör

Az hagyján, hogy extrém hideg uralta eddig a februárt, de a nagy fagynak lesznek bőven következményei is. Izgulhatnak a barackimádók, de a cinkéket megmentettük.

 

Drágább lesz a kenyér a fagyok miatt?

Szokatlanul kemény számokat olvashattunk le a hőmérőkről idén februárban, csak a hidegrekordot úsztuk meg – épphogy. A nehezén lassan túlesünk, ám a fagy nem múlik el nyomtalanul: az emberi életek mentése után lesz még gondunk elég.

Lesz-e elég kenyér?

Az egyik legérzékenyebb kérdés, hogy mi lesz az ősszel vetett búzával, vajon a termés mekkora részét érték fagykárok. És főként: drágulhat-e a kenyér emiatt, miután a benzinár-emelkedés miatt sajnos ez már úgyis várható. További rossz hír, hogy a kemény fagyok előtt már az őszi szárazsággal rosszul indult az idei termés. A kenyérfogyasztásunkhoz szükséges mennyiség minden bizonnyal megterem, de előállhat az a helyzet, hogy a liszt ára nőni fog. Arra tehát nem kell számítani, hogy nem jutunk elegendő kenyérhez, az árak viszont emelkedhetnek” – magyarázta a kilátásokról dr. Nyárai-Horváth Ferenc, a Szent István Egyetem Növénytermesztési Intézetének adjunktusa. Éhezni tehát nem fogunk – kenyér lesz elég – csak győzzük megfizetni.

A búza azért viszonylag jól bírja a fagyot az orosz nemesítési alapanyagoknak köszönhetően, de kevésbé állja a mínuszokat az árpa, amit elsősorban az állatoknak adnak, ám a sörfőzéshez is használják – ez már komolyabban érint sokunkat, különösen ha az évszakok így folytatják és nyáron meg a meleg lesz rekordközeli. A szakember szerint a legjobban a repce szenvedte meg az időjárást, ezt viszont a hétköznapi ember kevésbé fogja megérezni, mivel repceolajjal kevesen főznek. Ebből a növényből készül még a biodízel, de szappanok és kozmetikumok gyártásához is használják. Nos, ha a lángost és sört úgysem tudjuk megfizetni, majd szépítkezésre spórolunk. Ennél komolyabb károkat is okozhat a fagy: a gazdaság például jobban megszenvedheti a fagykárt, hiszen eddig évi 30–50 milliárd forint értékben exportáltunk repcéből.

Drágább lesz a kenyér a fagyok miatt?

Sör után fröccs se lesz?

Hiába volt Frittman János 2007 év legjobb borásza, az alföldi szőlők egy részét ő sem tudta megmenteni: „A kár jelentős, de a mértékét még nem lehet megállapítani, lehet, hogy a termés 40-50 százaléka esik ki a régióban, lehet, hogy több – mondta el a borász. Rossz hír az Irsai Olivér, az ezerjó, az oportó és a merlot rajongóinak: “A kevésbé fagytűrő fajták biztosan megfagytak, ezeknél jelentős terméskiesés valószínű erre az évre”. Csongrád, Baranya, Tolna és Bács megyében volt a leghidegebb: ha lefagytak a szőlőkarok, akkor nemcsak a termés, de az ültetvény is károsodhatott. Siránkozni mégsem szeretne előre Frittman: „A szőlőrügyekből még nem igazán lehet megállapítani, milyen kár keletkezett”.

Máglyarakást süthetnünk, a barackos pitének annyi

Kevesebb lesz idén a gyümölcs, ez már biztos. „Ekkora tartós hideg esetén vannak fagykárok, de a pontos mértékét még csak találgatni lehet” – mondta el Virág József, egy kecskeméti termelői szervezet gyümölcsfelvásárlásért felelős munkatársa. A legnagyobb fagyokat még csak nem is náluk mérték, ott –18 volt a maximum, Baja és Kecel környékén viszont –26-ra is lehűlt az idő. Legjobban a barackkedvelők izgulhatnak, mert az őszibarack és a kajszibarack a legérzékenyebb a hidegre, ezeknél jobban bírja a cseresznye, utána a meggyfélék következnek a sorban, aztán a szilvafélék, és végül az alma és a körte. Még abban bízhatunk, hogy később kegyesebb lesz az időjárás.

Emberek a cinkékért – és viszont

Hogyan mentsünk cinkét?
A már elterjedtebb etetés mellett télen az itatás is különösen fontos. Ha nincs hó, akkor a madarak nagyon szomjaznak és ha van, az sem ideális, mert akkor a testükkel kell felmelegíteniük a havat. „A katonáknak is tanítják, hogy ne egyenek havat, mert kihűti a szervezetet” – magyarázta Orbán Zoltán. Ezért a legjobb, ha egy öt-hat literes virágtartóban teszünk ki a madaraknak harmincfokos vizet.

Minden eddiginél nagyobb erővel buzdította a madarak etetésére és itatására az embereket az elmúlt két hétben a Magyar Madártani Egyesület, aminek a jelek szerint meg is lett az eredménye.

„Ez a mostani vörös riasztás nagyon-nagyon sok madár életét mentette meg – mondja Orbán Zoltán, az egyesület munkatársa. – Sok száz millió forintos természeti érték megóvásáról beszélünk és ez nemcsak arról szól, hogy milyen aranyosak a cinegék – folytatja. – A madarak milliárdos nagyságrendben járulnak hozzá ahhoz, hogy kevesebb mérget kelljen használni a mezőgazdaságban a rágcsálók és kártevők ellen: így kevesebb mérget is kell fogyasztanunk.”

Norm kutyára ráfagyott a hó

“Nagyon sok Drágább lesz a kenyér a fagyok miatt?bejelentést kapunk fagyoskodó kutyákról, a nagy hó és a drasztikus hideg miatt sokkal több probléma volt ezen a télen – mondja Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület elnöke. A szervezet Szegeden és környékén ment állatokat. – A héten került így hozzánk egy Norm nevű fekete kutyus, akinek ráfagyott a hó a szőrére, és nem sok esélye lett volna az utcán. Befogtuk, elláttuk folyadékkal és biztonságba helyeztük, ahogy a többi elhagyatott állatot. Ilyenkor később sokszor megtaláljuk a gazdát a chip alapján.”

Hozzájuk ezen a télen húsz-harminc állat került be, akiket a hideg elől mentettek meg, és öt-tíz kutyus pusztult el: ilyenkor nem csak a kóbor ebek, de a rosszabb körülmények között tartottak is védtelenebbek. Előfordult olyan is, hogy az egyik faluban a kutyájával együtt szenvedett szénmonoxid-mérgezést valaki. Nemcsak az emberekre, az állatokra is oda kell figyelnünk ilyenkor – ha már a búzáért és a szőlőért nem sokat tehetünk. 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top