Aktuális

Lakástűzben kétemeletnyi füst is végzetes lehet

A tél sajnos csúcsidőszak a lakástüzeket tekintve. Hogyan hagyhatjuk el komoly túlélési eséllyel lakásunkat, ha az égő pokollá válik?
Lakástűzben kétemeletnyi füst is végzetes lehet

Télen szinte egy híradót sem nézhetünk végig anélkül, hogy ne számolnának be újabb lakástűzről, azzal kapcsolatos tragédiáról. A kiégett családi házak, füstös panelablakok riasztó képe, az esetleges halálhírek hallatán a legtöbben azonnal elkapcsolunk, mintha a távirányító használatával kizárhatnánk életünkből egy hasonló vészhelyzetnek még a lehetőségét is. Pedig nem árt tudni, mit tehetünk vészhelyzetben, hiszen nemcsak magunk okozhatunk bajt, a szomszédunk is lehet óvatlan. Évente több tízezer családot érint testközelből a veszély, a halálos áldozatok száma pedig jóval 100 fölött volt tavaly.

A leggyakoribb tettesek

A konyhai tűzesetek mellett számottevő veszélyforrást jelentenek a fűtőberendezések, a meghibásodott elektromos berendezések, de az otthoni cigarettázás is.
Arra, hogy a normális esetben biztonságot jelentő otthonunk lángokban áll, nem lehet rendesen felkészülni. A nagyitól örökölt virágos sezlon, a kedvenc családi, nyaralós fotók, a pedánsan összehajtogatott, vagy éppen halmokban álló ruháink, egyszóval minden személyes kincsünk elveszíti ilyenkor a jelentőségét. Marad az életösztön, és jó esetben a tájékozottság.

Mit tegyünk, és mit ne tűz esetén?

Lakástűzben kétemeletnyi füst is végzetes lehetElőször is természetesen hívjuk a tűzoltóságot a 105-ös számon, ám nem mindegy, hogyan. „Adjuk meg a pontos címet, a nevünket, ha tudjuk, azt is, hogy mi ég, és hányan vannak veszélyben – mondja Petróczi Tímea, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. – Legyen menekülési terve a családnak, ha pedig ténylegesen vészhelyzet van, biztosítsunk elsőbbséget a kicsiknek, időseknek, várandósoknak és mozgáskorlátozottaknak. A füst gyilkos tud lenni, ezért szorítsunk az orrunk, szánk elé nedves textilt tenni. Próbáljunk lehajolva, kúszva menekülni, ott ugyanis nagyobb biztonságban vagyunk a fentről terjengő forró füstgázoktól.”

Az ajtókat ellenőrizni kell, mielőtt kinyitnánk: „Ha a szobából akarunk menekülni, akkor előbb a kézfejünkkel nézzük meg az ajtó hőmérsékletét. Soha ne az ujjunkat vagy a tenyerünket használjuk, mert megéghet, és utána nem fogjuk tudni használni menekülésre vagy létramászásra” – magyarázza a szakember. Kiabáljunk hangosan: mélyen alvó szomszédok életét menthetjük meg vele.

Ha a lépcsőházat sűrű füst borítja, ne próbáljunk meg azon keresztül menekülni, inkább csukjuk be a bejárati ajtót, hiszen ilyen helyzetben akár két emelet magasból sem mindig van esély a túlélésre. A hagyományos liftek ilyenkor életveszélyesek, léteznek azonban biztonsági liftek, ezek ilyenkor is használhatók.

Az, hogy átlagos nőből pillanatok alatt higgadt szuperhőssé válunk, nem teljesen életszerű, de ha mégis érezzük magunkban a helyzet szülte erőt, és mi magunk már nem vagyunk életveszélyben, a többi lakó biztonságos menekülésének érdekében próbáljuk szellőztetni a lépcsőházat, és ha tudjuk, zárjuk el a gáz és az elektromos áram főkapcsolóját.

Végzetes tévhitek

Lakástűzben kétemeletnyi füst is végzetes lehetEgy-egy rosszul meghozott döntés vagy rögzült tévhit életekbe kerülhet. Gyakori hiba konyhai tüzek esetében, hogy a túlhevült, meggyulladó étolajat vízzel próbálják meg eloltani. „Ettől az olaj szinte kirobban az edényből, az ott tartózkodók égési sérüléseket szenvedhetnek, a konyhában lévő tárgyak meggyulladhatnak” – figyelmeztet Petróczi Tímea.

Hatalmas lángok, robbanásveszély esetén gyakran maguk a tűzoltók is kockázatosnak ítélik a behatolást. Ne próbáljunk ezért gondolkodás nélkül visszamenni, mert sajnos a hasonló spontán mentőakciók sokszor csak újabb áldozatokat követelnek. Jó példa erre az a vértesszőlősi család, amelynek kazánjánál január 31-én hajnalban csaptak fel a lángok. Jelzett a riasztó, így a házaspár és gyermekeik felébredtek, majd elhagyták az épületet, de az apa visszament, hogy megakadályozza a tűz terjedését. Végül a rendőrök hozták ki a házból füstmérgezéssel és égési sérülésekkel. Éppen időben, a mentőorvos szerint ugyanis ha öt perccel tovább marad bent, talán már nem lehet megmenteni az életét.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top