Aktuális

Valentin-vacsora a sztárbloggertől

Milyen egy tökéletes Valentin-napi vacsora? Szupernőként 8-10 órai konyhai sürgés-forgással összedobunk egy vágykeltő étkektől hemzsegő, sokfogásos, fejedelmi menüt, majd az érzéki smink és a frissen szárított frizura mellett még arra is van gondunk, hogy a lábkörmünk is tökéletesen lakkozott legyen.

Valentin vacsora a sztárbloggertől(Az árnyalat természetesen passzol az ünnepi asztalon használt szalvéta színéhez.)
Valentin-napkor (és máskor sem) valamiért nem ebben hiszek, hanem a gyorsan, akár előre is elkészíthető, könnyed, látványos fogásokban. Most is olyan menüt állítottam össze, melynek elemei – a csirkesütés kivételével – mind-mind elkészíthetők előre is, így tényleg nyerünk egy kis időt arra a szuper sminkre, és talán még a lábköröm lakkozása is belefér. Utóbbit nyugodtan elhagyhatjuk, de a csirkesütés idejével nem érdemes fukarkodni: az alacsonyabb hőfokon történő, hosszú sütéstől a csirkehús szinte magától omlik le a csontról. Ezzel párunkat akkor is levesszük a lábáról, ha esetleg morgolódna, hogy miért csak gyümölcs a főétel körete. Különben is, elnehezített gyomorral az este további része nem lenne túl romantikus, ugye?

Lila hagymás-túrós réteskosár paradicsomsalátával

Valentin vacsora a sztárbloggertőlHozzávalók 6 kosárkához:

  • 1 fej lila hagyma
  • olívaolaj
  • 25 dkg túró
  • 1 dl tejszín
  • 1 egész tojás
  • tengeri só
  • frissen őrölt bors
  • 1 csokor friss bazsalikom
  • 3 dkg vaj olvasztva
  • 5 lap kész réteslap (35×35 cm)
  • 3-4 szem paradicsom

A megtisztított lila hagymát kockázzuk fel, kevés olívaolajon lassan dinszteljük édesre. A túrót törjük át, keverjük el a tejszínnel, a dinsztelt lila hagymával és a tojással. Sózzuk, borsozzuk, keverjük hozzá a bazsalikom felét, felaprítva. A réteslapokat vágjuk 4 részre (négyzet alakban), majd olvasztott vajjal megkenve, helyezzünk egymásra 3-3 lapot, egymáshoz képest 45 fokban elforgatva. Helyezzük a réteslapokat muffinformába, majd mindegyikbe kanalazzunk 3-4 evőkanál túrós tölteléket. Toljuk 180 fokos sütőbe, és süssük 20 percet. Hagyjuk a formában kihűlni, majd óvatosan
vegyük ki. A paradicsomsalátát frissen készítsük, tálalás előtt: kockázzuk fel a paradicsomot, a maradék bazsalikomot csíkozzuk fel, keverjük el a paradicsommal, locsoljuk meg olívaolajjal, és szórjuk meg kevés tengeri sóval. Kínálhatunk mellé zöldsalátát is.

Lassan sült gyümölcsös-rozmaringos csirke

Valentin vacsora a sztárbloggertőlHozzávalók:

  • 1 egész tanyasi csirke
  • 5 dkg vaj
  • só, frissen őrölt bors
  • 7-8 ág friss rozmaring
  • 2 alma
  • 2 körte
  • 2 narancs
  • 3 dl száraz vörösbor
  • 1 evőkanál cukor
  • szegfűszeg
  • fahéj
  • 1 darab gránátalma

Vajjal kenjünk ki egy sütőtálat. A csirkét mossuk, szárítsuk meg, kenjük be a bőrét vajjal. Sózzuk, borsozzuk, tegyük mellé a rozmaringágakat, egyet-kettőt a csirke belsejébe, fél-fél naranccsal, almával és körtével együtt. Fedjük le alufóliával, és süssük 160 fokon 60 percig.
Vegyük le a fóliát, süssük további 50-60 percet, még mindig 160 fokon.
Közben a maradék körtét, almát és narancsot vágjuk cikkekre, és főzzük 15 percet a 2 dl vízzel hígított borban, amibe beleszórjuk a cukrot, és fahéjjal, szegfűszeggel ízesítjük.
Növeljük a sütő hőfokát 230 fokra, pirítsuk meg a csirkét kb. 20-25 perc alatt. Szedjük köré a borban főtt gyümölcsöket, szórjuk meg gránátalmaszemekkel, és tálaljuk.

Narancsos tiramisu fahéjas mézes lappal

Hozzávalók:

Valentin vacsora a sztárbloggertőlA mézes laphoz:

  • 17 dkg liszt
  • 1-1 teáskanál őrölt gyömbér és fahéj
  • csipet só
  • csipet szódabikarbóna
  • 6 dkg vaj
  • 10 dkg méz (kb. 1 dl)
  • 1 tojássárgája felverve

A krémhez:

  • 50 dkg mascarpone
  • 1,5-2 dl tej
  • 4 evőkanál kristálycukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 dl frissen facsart narancslé
  • 0,5 dl limoncello (olasz citromlikőr)
  • étcsokoládé
  • és reszelt narancshéj a díszítéshez

Két vagy akár három nappal korábban készítsük el a tésztát: keverjük el a lisztet a fűszerekkel és a szódabikarbónával. Morzsoljuk el vele a vajat, adjuk hozzá a mézet és a tojássárgáját, dolgozzuk össze, formáljunk belőle cipót. Tegyük legalább 30 percre a hűtőbe. Lisztezett deszkán nyújtsuk ki kb. 1 cm vastagra, és helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire. 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc
alatt süssük készre.
Tálalás előtti nap állítsuk össze a desszertet: a mascarponét keverjük simára a tejjel, a cukorral és a citrom lereszelt héjával. A narancslevet keverjük el a citromlikőrrel. A mézes lap felével béleljünk ki egy
mélyebb tálat, locsoljuk meg egyenletesen a likőrrel kevert narancslé felével. Kenjük rá a mascarpone felét. Helyezzünk rá újabb réteg mézes tésztalapot, locsoljuk meg a narancslé másik felével, kenjük rá
a maradék mascarponekrémet.
Tegyük a hűtőbe egy éjszakára. Tálaláskor szórjuk meg reszelt narancshéjjal és étcsokoládé-forgáccsal.

 

A cikk nyomtatásban a Nők Lapja e heti számában jelent meg. 

A legfrissebb szám tartalmából: 

  • Valentin vacsora a sztárbloggertőlMeryl Streep: Lady vasból, a szíve aranyból
  • Vajon ő az igazi?
  • Hidegterápiával a fájdalom ellen
  • Lenyúlhatja a páromat?
  • Valentin vacsora a sztárbloggertől
  • A lánykérés itt van a levegőben
  • 6 kérdés a potenciazavarról
  • Varró Dani: Misi és a fegyelem
  • Dr. Vekerdy Tamás rovata: Segítség! Akaratos az unokám!

Ha előfizetnél a lapra, itt és most megteheted!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top