Aktuális

11 dolog, amiben tévedtek a szüleink

Óvodáskorunkban még azt hisszük, hogy a szüleink tökéletesek. Mindent megoldanak, és persze tévedhetetlenek. Aztán egyszer csak rájövünk, hogy ők sem tudtak mindent jól.

11 dolog, amiben tévedtek a szüleink1. Türelem rózsát terem
Mennyit hallottuk kiskorunkban ezt a frázist, amikor fagyira vagy egyéb, csak szülői segítséggel megszerezhető dologra fájt a fogunk. Már akkor is gyanús volt, hogy „ezek nem mondanak igazat”, mert rózsát, azt soha sem kaptunk, most pedig már biztosan vagyunk benne, hogy a türelem egészen más ügyekben indokolt csak, és semmiféle virág nem jár érte.

2. Ha grimaszolunk, úgy maradunk
Igaz, hogy öregkorunkra olyan irányba fog az arcunk megfagyni, amilyenbe életünk során a legtöbbször húztuk, de azért egy grimasztól akkor nem történt semmi, legfeljebb megijedtek, amikor egyszerre bandzsítottunk és nyújtottuk ki a nyelvünket.

3. Minél többet tanulunk, annál jobb lesz nekünk később
Értjük mi az összefüggést a tanulás és a siker között, de nekünk azt mondták, hogy a két dolog egyenesen arányos.  És különben is… miért mondták azt, hogy nem az iskolának tanulsz, hanem az életnek? Nem túl sokat osztályozunk madarakat rendszertanilag manapság…

4. Meg fog romlani a hallásunk a hangos zenétől
Ez ügyben felmerül a gyanú, hogy nemcsak tévedtek, hanem egyenesen elferdítették valóságot, csak hogy ne kelljen nekik a mi kedvenceinket hallgatniuk. Igaz, hogy fülhallgatóval nem szabad sokáig hangosan zenét hallgatni, de hát azokat eleve úgy gyártják, hogy a tinik ne tehessenek kárt magukban.

11 dolog, amiben tévedtek a szüleink5. Okos enged, szamár szenved
Mostanában néha úgy tűnik, hogy pont fordítva van ez, de azt a szüleink javára kell írnunk, hogy legalább megpróbáltak kultúrlényt nevelni belőlünk, amiért akár akkor is hálásak lehetünk, ha ezért néha nem vagyunk elég erőszakosak.

6. A sapka megelőzi a megfázást
Az igaz, hogy a fej kihűlése hozzájárulhat ahhoz, hogy legyengüljünk és bekapjunk egy vírust, de az ok-okozati összefüggés nem közvetlen. Ettől még persze felvehetünk sapkát, már ha jól áll.

7. A  sárgarépától megtanulunk fütyülni
Hogy mennyi sárgarépát ettünk meg feleslegesen három- és tízéves korunk között, azt nem tudjuk összeszámolni, de annál sokkal többet, mint amit meg tudunk bocsátani az öregeinknek.

8. Őszinteség mindenekfelett
…Mindenekfelett, mi? Fontos? Hasznos? Nem tudjuk továbbra sem. Azért hazudni, hogy az irhánkat mentsük, nem szép dolog, nem vagyunk büszkék rá, ha megtesszük, de ha azért hazudunk, hogy mást védjünk vele, akkor miért is érzünk bűntudatot felnőttkorunkban is? Mert annyit hallottuk ezt a szülői szózatot.

11 dolog, amiben tévedtek a szüleink9. Gyereknek lenni jobb, mint felnőttnek
„Addig örülj, amíg gyerek vagy”, hajtogatták a szüleink kiskorunkban, mintha a felnőttkor, ami abban az időben misztikusnak, csodálatosnak és mindenekfelett minél hamarabb elérendőnek tűnt, olyan rossz lenne. Nem az, tévedtek.

10. A számítógépes játék butít
Szüleink nyilván a legjobbat akarták nekünk, amikor eltiltottak a játékoktól, de ebben csak részben volt igazuk. Ma már a kicsik a honfoglalóból szedik össze az általános műveltséget, és focis, teniszes játékokkal gyorsítják a reakcióidejüket. Nyilván vannak ezeknek negatív hatásai is, de hogy nem butítanak el, az valószínű.

11. A szigorú nevelést majd megháláljuk
Ha valamit igyekszünk meghálálni, az a szeretet és a nevelésünk irányában tanúsított igyekezet, önmagában a szigor ugyanis semmit nem ér. Persze lehet, hogy egyszerűen csak nem akarták ezerszer elmagyarázni, hogy azért szigorúak, mert szeretnek minket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top