Aktuális

Lefújta az esküvőt Aretha Franklin

Lám, a világsztár soulénekesek is hétköznapi emberi gondokkal küzdenek: Aretha és párja úgy érzik, elkapkodták az eljegyzést. Winkler Nóra különvéleménye.

A hír: Mégsem köt házasságot a nyáron Aretha Franklin soulénekes. Mint mondta, ő és vőlegénye, William „Willie” Wilkerson úgy ítélték meg, hogy túl messzire mentek túl gyorsan. „Egy csomó dolog van, amit nem gondoltunk át teljesen és teljes mélységében. Egyelőre nem lesz esküvő” – írta a pár hétfőn kiadott közös közleményében. A 69 éves Aretha Franklin röviddel újév napja után jelentette be, hogy férjhez megy. Kapcsolatáról Wilkersonnal akkor annyit árult el egy interjúban, hogy az  „rendkívül erős, mivel korábban barátságnak indult”.

Lefújta az esküvőt Aretha FranklinWinkler Nóra véleménye: Van valami szívszorító ezekben az időskori házassági tervekben, ha egy abszolút világhírű sztár nő körül zajlanak. Egyrészt a „kifelé élés”, partifotókon mosolygás, miegymás, szerves része az életüknek, kötelező elem, de hogy emögött egy normálisnak mondható kapcsolat zajlik-e, azt ritkán tudjuk. Pedig Aretha Franklin annyira jó zenéket, koncerteket, estéket adott az emberiségnek, hogy igazán szívből kívánnék neki egy valódi társat, akivel a flitteres fellépőruhákon túl is van élet. Pár hét múlva hetven lesz, és eléggé mozgalmas  évtizedeket tudhat maga mögött. Öten voltak testvérek, gospelénekesnő mamája és népszerű prédikátor papája mégis úgy döntöttek, elválnak. Anyja szívrohamban halt meg, amikor Aretha tízéves volt. Addigra már csodagyerekszámba ment, fantasztikusan zongorázott és apja templomi gyülekezete előtt énekelt. Sőt turnékra járt, ahol csupa gospelsztárt ismert meg. Majd alig tizenöt évesen megszülte első, két évre rá második gyerekét. Nagyjából a zene volt az élete, de azért nem mondanám ezt egy meredeken ívelő karriernek, inkább egy városok, otthonok, lemezkiadók, partnerek és férjek közötti állandó mozgásnak.

Top 10-es listák után komoly nagy mélypontok jöttek, amikor átmenetileg senkit se érdekelt az R&B, majd lenyűgöző visszatérések, felkérések, szerződések. Most épp egy 1970-es felvételt hallgatok, I say a little prayer for you, énekli egy tévéshow-ban, olyan könnyen csúsznak ki belőle a hangok, hogy az hátborzongató, tegye fel a kezét, aki kibírja anélkül, hogy kicsit bemozogjon rá. Kétmillió albumát adták el akkortájt, akkoriban ez gospelzenei rekord volt. És még nem beszéltem a Respectről, ami szerintem azt is kitépi a karosszékéből, aki az előzőnél nyugodtan ülve bírta.

A hetvenes években minden Grammy-díj-kiosztón színpadra ment a legjobb soulénekeső szobráért, a Time magazin a címlapjára tette, mint a soul királynőjét. De aztán a nyolcvanas években más zenék jobban futottak, és ő nemcsak ezt, de azt is végigélte, hogy betörnek apjához, aki kómába esik, és két kórházi év után meghal. Közben szétmegy egy újabb házasság, szóval végigcsinált minden nehezet, amit az élet hoz, de a Blues Brothers-filmben önmagaként tér vissza, ettől újra eszébe jut az embereknek, és innen újra népszerű.

George Michaellel közös számát sokan tudják fejből, én mondjuk biztosan, I knew you were waiting for me, úrég, mennyit buliztunk rá. Aretha Franklin énekelt Obama beiktatási ceremóniáján, biztos eksztatikus lehetett nekik ott átélni, hogy lehet fekete elnöke Amerikának. Szóval nem voltak eseménytelenek az évek; ezt a nőt ennyi kanyar után nyilván nem viseli meg egy esküvő megszervezése és lemondása se. Az eddigi kommunikációban azon volt a fő hangsúly, hogy melyik amerikai divattervező csinálja a menyasszonyi ruhát, melyik sztár lép fel a bulin, és egyáltalán a buli melyik híres barát óceánparti rezidenciáján lesz. Aretha világsztár, etetnie kell tehát a közönségét ilyen izgi, csillogó, allűrös sztorikkal, de azt biztos komolyan gondolta, amit egy interjúban mondott, hogy az azért jó, ha valaki vigyáz az emberre, ott van és beszélget vele. Tömegeknek adott iszonyú nagy pillanatokat ez a nő, remélem, kijut neki egy normális, szerető pasi, ha elveszi, ha nem.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top