Aktuális

Mit okoz az enyhe tél?

Most örülünk, hogy alacsony a fűtésszámla és a hólé nem folyik a cipőnkbe, de az igazság pillanata tavasszal jön majd el.

Mit okoz az enyhe tél?„A gabonát felfalják a kártevők, a kenyér ötször annyiba kerül majd a nyáron, a városokat elöntik az egerek és patkányok; járványok jönnek az enyhe tél miatt! Na persze, erről is a globális felmelegedés tehet…” – terjednek a rémhírek. Mennyi igaz a jóslatokból? Valóban meglesz a böjtje annak, hogy nincs igazi tél idén?

Drágulni fog az élelem, de nem a meleg miatt

Dr. Kristó István főiskolai docens, okleveles agrármérnök szerint „mostanáig valóban enyhe volt a tél, de kár aggódni: ha egy kis szerencsénk van, és jön még egyhuzamban 2-3 hét kemény hideg a következő hónapokban, amihez csapadék is társul, akkor kifagynak a károsítók”.

Németh Lajos meteorológus:

„Az évtizedes éghajlati modellek azt mutatják, hogy hozzá kell szoknunk az enyhe, kevésbé havas, kevésbé hideg téli időjáráshoz. Ez egyfelől jó, mert kevesebbe kerül a fűtés, de aki szereti-szerette a Kárpát-medence éghajlatában az itt évszázadok óta jellemző Vivaldi-féle négy, jól elkülöníthető évszakot, továbbá megszokta, hogy »a tél szele hóval, faggyal jő«, valamint szereti a fehér karácsonyt, az kicsit szomorú lehet. A jövőben valószínűleg egyre enyhébb, esős telekre számíthatunk”.

Bővebben itt: Elmarad idén a tél?

Rendben, nem aggódunk. Na de mi a helyzet, ha nem jön a zimankó? A szakember megnyugtatott: akkor sem kell az apokalipszisre készülődni, mert szerencsére erre az esetre is vannak bevált módszerek: először is lehet eleve olyan, kártevőkkel szemben ellenállóbb növényfajtákat ültetni, amelyek jobban bírják az ostromot. Aztán megfelelő talajmunkával, vetésváltással is védekezhetnek a gazdálkodók, végül pedig – bár ennek a biokaja hívei nyilván nem örülnek – ott van a jó öreg permetezés is. Persze az igaz, hogy a fentiek mind külön költséget jelentenek a mezőgazdaságnak, mégis ha drágulás lesz, „elsősorban nem ezek miatt fog felmenni az élelmiszerek ára” – mondja az agrármérnök.

Úgy tűnik, az ezerforintos kenyértől egyelőre nincs értelme rettegnünk, vagy legalábbis nem okolhatjuk érte az enyhe telet. De mi a helyzet a betegségekkel? A telet vidáman átvészelő városi patkányokkal, az erdőkben leselkedő kullancsokkal, a szörnyű szúnyoginvázióval és társaival?

Jövőre lesz tél?

Mit okoz az enyhe tél?„A kórokozók szaporodását olyan sok tényező befolyásolja, hogy egyszerűen lehetetlenség megjósolni, mi vár ránk – mondja dr. Szlobodnyik Judit, az Országos Epidemiológiai Központ Dezinszekciós és deratizációs osztályának vezetője. – A melegebb december és január önmagában még semmit sem jelent. Vegyük például a szúnyogokat: lehet, hogy most sokan túlélik az enyhe telet, aztán a lárvák kikelésekor épp egy olyan aszályos időjárás alakul ki, ami megakadályozza, hogy elszaporodjanak a szúnyogok.”

Ha mindehhez hozzávesszük, hogy majd minden hétre jut egy előre megjósolt világvége, meteor, madárinfluenza, és még mindig itt vagyunk, akkor talán kezdhetünk megnyugodni, lehet, hogy az idei enyhe tél sem teszi be végleg a kaput.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top