Aktuális

Cafeteria – mit kaphatunk a cégtől?

Hatalmas változások történtek a céges juttatások rendszerében 2012 januárjától. Néhány elemét persze már ismerhetjük: az Erzsébet-utalványt legalább óriásplakátokról, a bérlettámogatást, iskolakezdési hozzájárulást pedig tapasztalatból is. A többi eleme viszont vadiúj – érdemes áttekinteni a lehetőségeket.

Cafeteria – mit kaphatunk a cégtől?Egyáltalán mi az a cafeteria, és mire jó? Röviden: ezen az összefoglaló néven nevezzük a választható béren kívüli juttatások rendszerét. Vagyis azt nevezzük cafeteriának, hogy egy bizonyos keretösszeg erejéig nem készpénzben kapjuk a fizetésünket, hanem egy meghatározott választéklistából kiválaszthatjuk, hogy milyen juttatást veszünk igénybe. És hogy miért jobb ez, mintha kápéban kapnánk a teljes bérünket?

„Munkavállalóként azért jobb cafeteriában kapni a fizetés egy részét, mert a munkabérnél kedvezőbb adózása miatt megspórolt forintok is költhető, »guruló« forintokká válnak. Egyszerű példával élve: ha a munkaadó 5 ezer forint bruttó fizetésemelést tud kigazdálkodni, abból munkabérként 3 000 nettó lesz, de ugyanez az 5 ezer forint emelés a cafeteria valamelyik választott elemeként 3 800 forintot ér” – avat be a részletekbe dr. Lukács Marianna, a Patika Egészségpénztár igazgatója.

Teljesen átalakult a cafeteria – több az adó, kevesebb juttatás adható

2012 januárjában gyökeresen átalakult a cafeteria. Gyakorlatilag három elem maradt talpon: az önkéntes (egészség és nyugdíj) pénztár, az iskolakezdési hozzájárulás és a helyi közlekedési bérlet támogatása, a többi elem mind vadonatúj.

Változott az adó is. 2011-től a cafeteriába tartozó juttatások adóterhe csupán 19,04 százalék volt, ezen felül a munkáltatónak más közterhet nem kellett fizetnie. 2012-től viszont ezek után is kell 10 százalékos egészségügyi hozzájárulást fizetni, vagyis az új adókulccsal 30,94 százalékra nő a munkáltatói adóteher.

Szintén újdonság, hogy a juttatások legfeljebb évi ötszázezer forint keretösszegig adhatók: a plafonösszeg bevezetését a kormányzat azzal indokolta, hogy az amúgy is sokat keresők ne juthassanak többletjövedelemhez.

Kevesebbet vagy többet ehetünk: 18 000 helyett 17 500 vagy 30 ezer forint

Az egyik legfontosabb módosítás az adható étkezési utalvány értéke: a rendszer teljesen átalakul. A havi ötezer forintig adható Erzsébet-utalványt az idén még meleg étkezésre is fel lehet használni. E mellé adható az idén kibővített SZÉP Kártyán meleg étkezésre évi 150 ezer (havi 12 500) forint. Ezen kívül a munkáltató az üzemi étkeztetés esetén (csak akkor, ha külsős nem is ehet a menzán) adhat még 12 500 forintot. Ez nagyjából annyit jelent: étkezésre a korábbi havi 18 ezer helyett a többség 17 500 forintos támogatást kaphat majd havonta.

A rendszer újdonsága a SZÉP Kártya bevezetése. Szálláshely-szolgáltatásra maximum 225 ezer forintot, meleg étkezésre 150 ezer forintot, szabadidős, egészségmegőrző célra 75 ezer forintot tölthet fel a munkáltató kedvezményes adóterhekkel. A kártyával azonban a teljes 450 ezer forintos keretösszeget el lehet költeni szálláshelyeken, míg a 75 ezer forintos rekreációs keretből nem csak wellness- és fitneszszolgáltatásokat, de múzeumi és állatkerti belépőt is kifizethetünk.

Az elfogadott adószabályok értelmében a munkáltató jövőre már nem támogathatja adómentesen a munkavállaló otthoni internet-hozzáférését, mondván: már olyan sokaknak van internet-előfizetése, hogy a továbbiakban nem indokolt az adókedvezmény.

Az iskolakezdési juttatás változatlan feltételek mellett megmarad, azaz évente egyszer gyermekenként a minimálbér 30 százalékáig adható a juttatás kedvezményes adó mellett. Az önkéntes nyugdíjpénztári befizetésekre, valamint az egészségpénztári munkáltatói hozzájárulásra vonatkozó szabályok is változatlanok maradnak.

Összefoglalva ezeket kaphatjuk idén:

 

Béren kívüli juttatás megnevezése Szja mértéke EHO mértéke Befizetés maximuma, korlátozása (összes elem max. 500 000 forint) Felhasználhatóság, érvényesség
Egészségpénztár 16% 10% havonta a minimálbér 30%-áig görgethető (a felhasználást jelentősen korlátozták az idén)
Nyugdíjpénztár 16% 10% havonta a minimálbér 50%-áig görgethető (hosszú távon használható fel a megtakarítás)
Ételfogyasztás 16% 10% havi 5 ezer forint (Erzsébet-utalvány) hideg élelmiszerre és az idén meleg étkezésre használható
Munkahelyi étkezde 16% 10% havi 12 500 forint csak a munkáltató telephelyén lévő és csak a munkavállalók által használt étkezdében
Helyi közlekedési bérlet 16% 10% a munkavállaló nevére szóló számla alapján tárgyév december 31-ig
Iskolakezdési hozzájárulás 16% 10% éves szinten a minimálbér 30%-áig / gyermek tárgyév július 1. és október 30. között
SZÉP szálláshely 16% 10% évi 225 ezer forint következő naptári év december 31-ig
SZÉP vendéglátás 16% 10% évi 150 ezer forint következő naptári év december 31-ig
SZÉP szabadidő 16% 10% évi 75 ezer forint következő naptári év december 31-ig
Sportesemény nincs nincs évi 50 ezer forint utalványként is adható, lejárata után elveszik

 

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával
További információk a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu, www.facebook.com/mindennapipenzugyeink

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top