Aktuális

Szilveszterkor kiverik a kezünkből a cigit?

Az év első napján élesedik a dohányzási tilalom, de hogy fog ez a gyakorlatban kinézni? Az éjféli pezsgőhöz még rá lehet gyújtani? És mi történik azután a lázadókkal?

Miközben a nem dohányzók örömmel várják az új évet és az új játékszabályokat, a vendéglátósok előre rettegnek, hogy csökken majd a forgalom. Nemcsak a cigitilalom tántoríthatja el a kocsmázástól a népet jövőre, hanem a növekvő alkohol- és dohányárak is. „Szerintem a házibulikban van a jövő, ott lehet olcsóbban inni, cigizni” – mondta nekünk egy népszerű belvárosi kávézó vezetője, aki attól tart, hogy jövőre bezárhatja a boltot.

Szilveszterkor kiverik a kezünkből a cigit?

Mennyibe kerülnek nekünk a dohányosok?

A szabályozásnak mégis van helye, miután a hazai cigarettafogyasztás duplája a világátlagnak és a 11. évfolyamos diákok 32 százaléka naponta cigizik az Országos Gyermek-egészségügyi Intézet idén elkészült felmérése szerint. A dohányosok gyakran érvelnek azzal, hogy a magas adók miatt ők bőven megfizetik a dohányzásból eredő károkat, de ez a GKI összesítése szerint nem igaz. A dohányosok sokkal többe kerülnek, mint amennyi pénz befolyik az államhoz, ’98-ban például 116 milliárd forint volt a bevétel, a kiadások viszont megközelítették a 300 milliárdot. Ebből 217 milliót a korai halálozás miatt meg nem termelt jövedelem ad ki.

Attól mégsem kell félnie a dohányosoknak, hogy szilveszterkor éjfél után kiverik a kezükből a cigit. „Aznap még nem lesz gond, hiszen van egy türelmi időszak március 30-ig – mondta el nekünk az Opera mellett található Balettcipő ügyvezetője, Osváth Zoltán. – Örülök, hogy bevezették ezt, arra számítok, hogy nálunk nem bevételkiesés lesz, hanem növekedés, mert eddig nem lehetett tökéletesen megoldani a két társaság szeparálását. Az elszívó sosem elég, tökéletesen füstmentessé csak úgy lehet tenni egy helyet, ha betiltják a dohányzást.”

Mi történik a lázadó dohányossal?

Szilveszterkor kiverik a kezünkből a cigit?Ha a három hónapos türelmi idő után valaki egy étteremben, kocsmában vagy szórakozóhelyen fütyülve a tilalomra mégis rágyújt, azzal a dolgozók sokat mégsem tudnak kezdeni. „Tudom a szabályzatot, majd rászólunk. Állítólag csak ez a kötelességem, hiszen nem vagyok én rendőr” – mondta nekünk a belvárosi kávézó vezetője.

Bár erőszakot nyilván nem fognak alkalmazni, ha valakivel nem lehet bírni, nekik is érdekük, hogy az ilyen eseteket megoldják. Egy vendéglátóhely üzemeltetőjét, aki nem akadályozza meg a dohányzást, 100–250 ezer forintra büntethetik, de ugyanez a tétel vonatkozik a pultosokra is, mivel ők is a jól csengő rendelkezésre jogosult kategóriába tartoznak. Ha valaki annyira peches, hogy rajtakapják egy ellenőrzésen, az húszezer és ötvenezer közötti összeget írhat majd hozzá a dohányzás költségeihez, és közterületen a közterület-fenntartók is lecsaphatnak rá. Az egészségvédelmi bírságnak nevezett büntetés legnagyobb tétele az 1–2,5 millió forint, amit az intézményekre szabhatnak ki.

„Én törvénytisztelő vagyok, és tudom, hogy ha valaki rágyújt, én vagyok a felelős – jelentette ki Rajos Gabi, aki a családias Gabi Kávézót viszi egy bérház aljában, és a szabályzatot készenlétben tartja a pult mögött, bár nem ért vele egyet. – Majd bekapcsolom a diktafont, mielőtt rászólok, és be is jelentem a rendőrségen. Mindenhová ki lesz írva körbe, hogy tilos a dohányzás, dombornyomással is, hogy le lehessen tapogatni! A vendégeim dohányozhatnak kinn az utcán, de akkor majd a ház lakói szólnak, hogy köhögnek, vagy felmegy a füst, és befújja egy vihar az ablakon. Majd szájkosarat is teszek a vendégek szájára.” Az új törvény azért is csípi a szemét, mert mint mondja, „jövőre egyetlen helyen lesz engedélyezve a dohányzás: a szivartermekben a 86 csillagos helyeken”.

A rendőrség mossa kezeit

A tehetetlen üzletvezetők vagy alkalmazottak viszont hiába telefonálnak majd a rendőrségnek, és a felháborodott vendégek se mennek velük sokra, ha zavarja őket, hogy a kedvenc bárjukban továbbra is fújják rájuk a füstöt. „A Magyar Köztársaság rendőrségének nem feladata a szóban forgó törvény betartatása, így eljárni nem tudunk a bejelentések kapcsán. A bejelentőket át fogjuk irányítani az illetékes szerv felé” – tettek minket helyre, amikor erre a közepesen alultájékozott polgár nevében rákérdeztünk.

Az illetékes szerv az ÁNTSZ, ellenőrei járják majd a vendéglátóegységeket, munkahelyeket, közintézményeket rendszeres ellenőrzési terv szerint, de váratlan akciókat is terveznek. Ebben több ezren vesznek részt jövőre az intézmény tájékoztatása szerint. „A 06 40 200 493-as telefonszámon lehet majd a törvény rendelkezéseinek betartásával kapcsolatban az észrevételeket közölni. Ezen a számon a leszokáshoz is segítséget kaphat majd a telefonáló” – magyarázta a dolgot kérdésünkre az ÁNTSZ-től Demjén Tibor, a Dohányzás Fókuszpont vezetője.

A tanárok kezében sincs eszköz

Szilveszterkor kiverik a kezünkből a cigit?Nagy eredménye lehetne a tilalomnak, ha a fiatalokat visszatartaná a dohányzástól, de erre nem sok esélyt lát az a tanárnő, aki a cigiző tinikről szóló cikkünkre reagált: „Várom már a január elsejét, amikor kijelölt helyen sem lehet többé dohányozni az iskola udvarán. De valószínűleg ez sem hoz majd változást, ha szankcionálási eszközt nem adnak mellé a kezünkbe – írta. – Sajnos a mi sulinkban is dohányzik a diákok nem ötven, de kilencven százaléka. Konkrétan a saját osztályomból ketten nem, ők is testvérek, tehát egyetlen család tudta elérni, hogy a gyereke ne váljon tizenhat évesen függővé. A függőséget szó szerint kell érteni, egy tanulmányi kiránduláson elsősorban nem a pisilés miatt kell megállni a busszal, hanem másfél óra után már remegő kézzel gyújtanak rá a bagóra.”

Nem könnyű eldönteni, hogy egy részeg vendéggel vagy egy lázadó korszakát élő tinivel lesz nehezebb. A tanárnő problémáját az ÁNTSZ-nek is felvetettük. Mint elmondták, megbüntetni biztos nem fogják az iskolát, ha nem tudják megakadályozni az udvaron való dohányzást, mert a véleményformálás a cél.

Ahol már bevezették

A vendéglátóhelyekre visszatérve, a Balettcipőben viszont nem számítanak problémákra. „Részlegesen már bevezettük a tilalmat, reggel és délután három között egyik helyen sem lehet dohányozni, és ezt a vendégek 99 százalékban megértették. Az esti időszak neccesebb lesz, de a lényeg, hogy a rendelet mindenkire fog vonatkozni, ha viszont lesznek kivételek, akkor ahol betartják, ott forgalom-visszaeséssel fognak szembesülni – mondta Osváth Zoltán, és hozzátette: – Úgy veszem észre, hogy több a nem dohányos, mint a dohányos, és a dohányosoknak toleránsnak kell lenniük.” Szerinte azoknak a helyeknek, ahol van melegétkeztetés, kevesebb a félnivalójuk, ahol viszont az italon kívül mást nem árulnak, ott biztosan nehezebb lesz.

Megkérdeztük az A38-at is, ahol régóta nem lehet rágyújtani, de azon meglepődtünk, hogy ez a tilalom a kezdetektől él, hiszen úgy emlékeztünk, hogy akkoriban még vígan fújtuk a füstöt sokadmagunkkal a koncertek alatt. Kiderült, hogy nincs tévedés, csak ennyire lassan alkalmazkodott a szabályhoz a vendégsereg. „Kezdik jobban betartani, mert megszokták, és közben több helyen is bevezették ezt – mondta Kozlov Sándor, a hajó sajtóreferense és programszervezője. – Egy nagyobb partin most is előfordul, hogy többen is rágyújtanak. Szoktunk csinálni közvélemény-kutatásokat, és az egyéb javaslatoknál a legtöbb kérdés pont ezzel kapcsolatos – tette hozzá Kozlov Sándor. – A közönségünk fele-fele arányban megosztott. Sokan sajnálják, hogy nem lehet, sokan azon akadnak ki, hogy mégis rágyújtanak. Ha ilyen történik, mostantól minden esetben rájuk fogunk szólni.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top