Aktuális

A mikulásvirág

A mikulásvirág díszes fellevelei nemcsak ünnepekkor, hanem hónapokon át színesre festhetik a lakást. És nem csak "mikulásszínűre", hanem lazacszínűre, sárgára vagy akár lilás árnyalatúra.
A mikulásvirág

A növény hosszú múltra tekinthet vissza Közép-Amerikában. Az aztékok a bokor piros leveleit festőanyagként használták, de gyógyereje folytán lázcsillapításra is alkalmas volt. Eredeti élőhelyén orgonabokor méretűre nő. Maguk a virágok aprók, az igazi díszek a színes fellevelek. A kutyatejfélék családjába tartozó mikulásvirág (Poinsettia pulcherrima) megmozgatta a botanikusok fantáziáját, és évről évre új nemesítésekkel rukkolnak elő.

Párás melegben

A mikulásvirág világos helyiségben, szobahőmérsékleten jól fejlődik, ám nem kedveli a túlzott (radiátor melletti) meleget, ekkor levelei száradni kezdenek. Naponta egyszer-kétszer párásítsunk, azaz permetezzük állott vízzel a leveleket és a növény környezetét. A fölösleges víz elfolyása után tegyük vissza az alátétre vagy a kaspóba. Ilyen módon elegendő a heti egyszeri öntözés. Havonta egyszer keverjünk általános tápoldatot az öntözővízhez.

Természetes lombvesztés

Mikulásvirágunk a tél vége felé elkezdi hullatni leveleit, amiből sokan arra következtetnek, hogy a növény pusztulófélben van, pedig csak pihenni készül. Ekkor kerüljön hűvösebb helyre, és az öntözést csökkenteni kell. A majdnem kopár ágakat májusban erőteljesen, harmadáig vissza kell metszeni és friss, sok humuszt tartalmazó földbe kell kerülnie. Ezután már hetente-kéthetente tápoldatozni is lehet, aminek következményeként nyár közepére sok új hajtás fejlődik a mikulásvirágon. Elősegíti a fejlődést, ha szeptemberig kint van a növény a kertben, laza lombú fa alatt, szórt fényben.

A levélszínesedés titka

Az őszi beviteltől kezdve sok múlik a tartáson: ekkor óvni kell a mesterséges fénytől. Napközben lehet világos ablak előtt, de este le kell takarni csomagolópapírral, kartondobozzal, vagy sötét helyiségbe vinni. Ez a levélszínesedés titka. És az is, ha foszfort és káliumot tartalmazó tápoldattal locsolják, ami által a növény is erőteljesebben fejlődik.
 
Hogyan szaporítsuk?

Szaporítása végtelenül egyszerű: a nyári hajtásokból le lehet választani 10-12 cm-es ágakat, amelyek néhány hét alatt meggyökeresednek. Töltsük meg a szaporítóládát vagy a cserepet homokkal kevert rostos tőzeggel, és a hajtások betűzdelése után borítsunk rá nejlonfóliát, amelyet néhány helyen átlyukasztottunk. Világos helyen, szobahőmérsékleten egy-másfél hónap után már elegendő gyökérzet fejlődik ahhoz, hogy egyenként át lehessen cserepezni az új mikulásvirágokat. Elősegíti a gyökérképződést, ha földbe tűzés előtt az ágakat pár percre langyos vízbe mártjuk, ekkor megszűnik a tejnedv kiáramlása.

Tipp: Télen csak mérsékelten öntözzük, lehetőleg úgy, hogy a cserepet vízzel teli vödörbe süllyesztjük, és amint a föld megszívta magát, kiemeljük.

 

A cikk nyomtatásban a Nők Lapja e heti számában jelent meg. 

A legfrissebb szám tartalmából: 

  • A mikulásvirágLola és a Mikulás zoknija
  • Mindez világ örvendezzék!
  • Mese a székely leányról, aki hitt az álmainak
  • Hol az öröm télen?
  • Gyerekek mondják…
  • A mikulásvirág
  • Milyen az ajándékozási stílusa?
  • Tamással sülve-főve
  • Dr. Vekerdy Tamás rovata

Ha előfizetnél a lapra, itt és most megteheted!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top