Aktuális

Anya főz

Eszter gasztroblogját a www.fuszereslelek.hu oldalon olvashatják

Anya főzAz amerikai anyukák egyik kedvence a banánkenyér, a muffin és a brownie mellett. Mindegyiket nagyon egyszerű elkészíteni, öt perc alatt összedobható sütemények, egy nagycsoportos óvodás már szinte egyedül is el tudja készíteni szülői felügyelet mellett. A legtöbb amerikai sütemény ilyen, kevés munka mellett tökéletes, házias végeredmény. Mégis, szinte nemzeti eledel lett egytől egyig mind, gondoljunk csak az áfonyás palacsintára vagy a csokis kekszre.

A banánkenyérről a Szezám utca című sorozat egyik részében énekeltek – talán épp a Cookie Monster, a kék és barátságos sütiszörny –, és annyira fülbemászó kis dalocska volt, hogy egy év múlva is eszünkbe jutott néha a homokozóban a BA-NA-NA, BA-NA-NA BREEEEAD, ahogy az éppen frissen sütött homoksüteményt kiborítottuk a formájából.

Aztán, amikor pár banán barnulásnak indult otthon, és nem volt kedvünk turmixot inni, akkor kerestem egy receptet hozzá. Megsütöttem, de olyan száraz, semmilyen végeredményt kaptam, hogy legközelebb már inkább megtöltöttem valamivel. Ha már amerikai, legyen benne sajtkrém!
Jó ötlet volt, a sajtkrém szinte bármivel feldobható, lehet bele csokoládét keverni a gyerekeknek, de fagyasztott málnával vagy eperlekvárral is isteni. Egy kis whiskyvel meglocsolva pedig igazi karácsonyi süteménnyé válik, az apukák legnagyobb örömére.
Csalóka sütemény, könnyű kis semmiségnek tűnik, de két szelet szinte felér egy vacsorával. A liszt egy részét kiváltó kekszdara és dió miatt pedig mindig ropogós és izgalmas tésztája lesz.

Banánkenyér felcsavarva

Anya főzHozzávalók két rúd süteményhez:

  • 1 csésze ledarált keksz (pl. omlós keksz),
  •  ½ csésze liszt (egy csésze 2,5 dl),
  • ½ csésze darált dió,
  • 1,5 csésze cukor,
  • 1 csipet só,
  • 1 zacskó sütőpor,
  • 1 kk. szódabikarbóna,
  • 6 érett banán villával összetörve,
  • 4 tojás kicsit felverve,
  • 0,5 dl étolaj
    A töltelékhez:
  • 60 dkg natúr sajtkrém,
  • 4 dl tejszín habbá verve,
  • 2 zacskó habfixáló,
  • 3 ek. porcukor
    A gyerekekébe:
  • 10 dkg fehér csokoládé lereszelve és egy rúd vanília kikapart belseje
    A felnőttekébe:
  • 4 ek. whisky,
  • 1 kk. őrölt fahéj,
  • 1 csipet őrölt szerecsendió

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra.

A tészta száraz és nedves hozzávalóit is külön-külön összekeverjük egy tálban, majd gyorsan összeforgatjuk a kettőt. Ragacsos masszát kapunk. Sütőpapírral béleljük ki a tepsi alját, és simítsuk rá a massza felét.

Ha légkeveréses sütőnk van, akkor süthetjük egyszerre mindkét adagot. Süssük a tésztát 20-25 percig, majd tűpróbával ellenőrizzük, hogy teljesen megsült-e. Vegyük ki a sütőből, és takarjuk le egy konyharuhával, hogy ne száradjon ki. Hagyjuk langyosra hűlni, közben készítsük el a tölteléket.
A sajtkrémet elektromos habverővel keverjük habosra a porcukorral. Adjuk hozzá a kemény habbá vert tejszínt, és keverjük bele a habfixálót is. Osszuk két részre a krémet, az egyikbe tegyük a vaníliát és a fehér csokoládét, a másikba a whiskyt, szerecsendiót és fahéjat.

A kihűlt tésztáról húzzuk le óvatosan a sütőpapírt, és kenjük meg a sajtkrémmel. Tekerjük fel, és három órára tegyük a hűtőbe. Csak utána szeleteljük fel!

 

E heti számunkban további recepteket is találtok, Hegyi Barbara karácsonyi ajándékba adható finom bonbonokat készít, érdemes kipróbálni!

 

A cikk nyomtatásban a Nők Lapja e heti számában jelent meg. 

Anya főzA legfrissebb szám tartalmából: 

  • Gombos Edina – „Végre nyugodtan várjuk a karácsonyt!”
  • Napi egy óra másokért
  • Ajándékálmok a nagyvilágból
  • Egyre több újszülött marad a kórházakban
  • Téli álom vagy mókuskerék
  • Anya főz
  • Dr. Vekerdy Tamás válaszol

Ha előfizetnél a lapra, itt és most megteheted!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top