Aktuális

Feleségül kell mennie megerőszakolójához

Azzal a feltétellel engedik ki a börtönből, hogy összeházasodik azzal a férfival, aki megerőszakolta. Számunkra hihetetlen, de ilyen elnyomásban élnek nők a világon.
Gulnaz

Gulnaz és kislánya

Kép: cnn.com 

A most 19 éves afgán lányt, Gulnazt unokatestvérének férje erőszakolta meg három évvel ezelőtt. A lány teherbe esett, a bíróság viszont a bűncselekményért őt tette felelőssé – ami helyi viszonylatban bevett gyakorlatnak számít. Így 12 év börtönre ítélték, a rácsok mögött szülte meg kislányát, és ott neveli azóta is.

A közelmúltban esete egy dokumentumfilmnek köszönhetően nyilvánosságra került és komoly nemzetközi felzúdulást váltott ki. Ennek hatására ügyében az afgán elnök, Hamid Karzai avatkozott közbe. A fiatal nőnek felajánlották, hogy kiszabadulhat a börtönből azzal a feltétellel, hogy hozzámegy erőszaktevőjéhez.

Gulnaz először elutasította az ajánlatot, a legújabb hírek szerint azonban úgy tűnik, meggondolta magát. Valójában ugyanis nincs is választása: miután megerőszakolták és gyermeke is van, kizárt, hogy bárki más hajlandó lesz feleségül venni. Ráadásul annak, hogy kislánya törvényes gyermek lehessen és ne számkivetettként kelljen leélnie az életét, az egyetlen módja, ha összeházasodnak az apjával. Mindemellett a lány a családjával is rendezni szeretné a viszonyát, ők azonban addig szóba sem állnak vele – mi több, azzal fenyegetik, hogy megölik –, míg férjhez nem megy.

A fiatal nő esete korántsem egyedi: Afganisztánban közel 600 nő ül jelenleg is börtönben, akiknek olyan bűncselekményért kell bűnhődniük, melynek ők maguk nem az elkövetői, hanem az áldozatai.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top