Aktuális

Csókoktól mentik Oscar Wilde sírját

Rúzsnyomok és graffitik ezrei lepték be az ír művész párizsi síremlékét. Nemrég le is zártak a látogatók elől, mert a kő már nem bírta a kiképzést.

A folyamatos tisztítás és a zsíros rúzsfoltok egyre porózusabbá tették a sírkövet, ezért a hatóságok véget vetettek a sok éve tartó csókkultusznak. Aki nem hagyta ott a nyomát Oscar Wilde párizsi sírján, többé már nem teheti meg, mert üvegfalat emeltek a sír köré. A monumentális síremléket felújítása után a napokban tárják újra a nagyközönség elé. A restaurálást az ír hatóságok finanszírozták.

Tele volt rúzsfolttal a sírkő
Tele volt rúzsfolttal a sírkő
Fotó: dailymail.co.uk

A francia főváros legnagyobb temetőjében évek óta rajongók ezrei rótták le kegyeletüket a fiatalon elhunyt ír költő és író sírjánál. Wilde sírja tulajdonképpen kultikus turistalátványossággá vált, és nem nyomtalanul: alsó felét teljesen ellepték a feliratok és a rúzsnyomok. Az író unokája, Merlin Holland korábban többször is eredménytelenül lépett fel a sír megóvása érdekében, pedig még jelentős (7700 fontnyi, vagyis 2 700 000 forintos) bírságra is számíthatott az, akit a rendőrök rongáláson kaptak rajta.

Oscar Wilde, akit homoszexualitása miatt hazája még életében kitaszított, 1900-ban 46 évesen halt meg egy párizsi börtönben agyhártyagyulladás következtében. A csődbe ment írót szerény körülmények között barátai temették el. A halála után egy barátja vásárolt sírhelyet számára, ahová később egy repülő angyalt ábrázoló szobrot is emeltek. A teljes síremlék 1914-ben készült el, de csak a 60-as évekig pompázott eredeti szépségében, akkor ugyanis vandálok megcsonkították a szobrot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top