nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Ez van!
Anya főz

Anya főz

Mintha a birsalmának reneszánsza lenne, legalábbis Budapesten. Nagyanyáink birsalmasajtja újra divatos, olyannyira, hogy sokan készítik karácsonyi ajándéknak is. A birsalma illata valahogy olyan otthonossá tesz minden konyhát!
Bodrogi Eszter
Bodrogi Eszter
f Ajánlom

Anya főz Vidékre utazva viszont még mindig sok birset látok a fa alatt, pedig ha tudnák a tulajdonosok, hogy hatszáz forint kilója a szupermarketben, valószínűleg összeszednék.

Én minden évben főzök be birsalmát, készül belőle pár üveg lekvár és pár üveg chutney is. A chutney tökéletes kiegészítője a kacsának és a libának, úgyhogy Márton-napon biztosan felbontunk egyet, de hideg napokon is kellemes, fűszeres, amolyan igazai lélekmelengető leves készülhet belőle. A szülőknek csípősen, a gyerekeknek édesen.

Birsalma-chutney és -leves

Hozzávalók 3-4 kis üveghez:

  • 6 db nagy birsalma,
  • 0,5 rúd fahéj,
  • 1 ek. cukor,
  • 10 dkg vaj,
  • 2 közepes vöröshagyma,
  • 2 dl méz,
  • 2 narancs reszelt héja és 1 leve,
  • 1 dl fehérborecet,
  • 2 kk. só,
  • 1 kk. őrölt fahéj,
  • 1 kk. őrölt szegfűszeg

A birsalmát meghámozzuk, kimagozzuk és kockákra vágjuk, majd a fahéjrúddal és a cukorral annyi vízben, ami éppen ellepi, félpuhára főzzük, végül leszűrjük. Közben a hagymát felkockázzuk és megfonnyasztjuk a vajon. Belecsurgatjuk a mézet, majd belenyomjuk a narancs levét, és hozzáreszeljük a héját is. Hozzáadjuk a birsalmát, az ecetet, a fűszereket, és alacsony lángon addig főzzük, amíg teljesen besűrűsödik.
A chutney tulajdonképpen készen van, de jó, ha hagyjuk állni pár napot, amíg az ízek összeérnek.

Anya főz

Hozzávalók négy tányér leveshez:

  • 2 dl birsalma-chutney,
  • 1 kk. currypor,
  • 1 kk. őrölt koriandermag,
  • kis darab gyömbér lereszelve,
  • 1 chili kimagozva és vékony szeletekre vágva,
  • 0,5 l kókusztej,
  • 0,5 l átszűrt húsleves,
  • só ízlés szerint.

Minden hozzávalót tegyük egy lábosba, és forraljuk össze. Turmixoljuk és szűrjük is le, hogy igazán selymes legyen. Forrón és hidegen is nagyon finom.

 

 

A cikk nyomtatásban a Nők Lapja e heti számában jelent meg. 

A legfrissebb szám tartalmából: Anya főz

  • Milyen az élet a tévé után?
  • Hogy él a nő Dubaiban?
  • Anya főz
  • Mit tegyek, ha féltékenyek egymásra a gyerekeim?
  • A boldogság hányadosa
  • Nagy változás kis átalakítással
  • Dr. Vekerdy Tamás rovata

Ha előfizetnél a lapra, itt és most megteheted!

Megosztás Facebookon